Évzáró gálaműsor a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesületnél

/ Farkas Dorina /
dorina.farkas képe
Idén november 23-án volt a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület évzáró gálaműsora.
GálaműsorGálaműsorGálaműsorGálaműsor

A közönséget idén is Kilyénfalvi Gábor, a Kultúregyesület elnöke köszöntötte üdvözlő szavaival, külön kiemelve a támogatókat, valamint Nagy Andort, Magyarország bécsi nagykövetét. A műsor a Szivárvány Gyermektánccsoport somogyi táncaival kezdődött, a koreográfiát Léber László és Frank Anita készítette. A gyerekeket a Barka Bécsi Magyar Népdalkör követte a színpadon, akik ez alkalommal aranyosszéki dallamokkal készültek a gálára.

A népdalkört egy vendég csoport követte a színpadon, a Bozót Táncegyüttes Kiscsőszről érkezett Bécsbe, Kovács Norbert „Cimbi” és Gaschler Beáta vezetésével magyarbődi táncokkal álltak színpadra. A Bozót Táncegyüttes lehetőséget biztosít a felnőtt korosztály tagjainak, hogy rendszeresen részt vegyenek egy kulturális közösség programjában. A csoportba való jelentkezést sem tánctudáshoz, sem pedig korhatárhoz nem kötik, mindenkit szeretettel várnak a csoportba, aki úgy érzi, hogy van kedve elkezdeni a tánctanulást. A csoport ezúttal is elkápráztatta a nézőket a lelkesedésével, ahogy színpadra állva a legnagyobb természetességgel adta át a tiszta falusi életérzést.

A vendégcsoport előadása után ismét a gyerekek következtek, ez alkalommal kiskunsági táncokkal álltak színpadra, szintén Léber László koreográfiájával. A gyermekek felkészítésével a kultúregyesület egyik tagja, Piszker Ágnes foglalkozik már évek óta, neki köszönhetően a csoport létszáma évről évre folyamatosan bővül. A kicsiket férfi táncok követték a színpadon, Cseke Szilveszter és Szente Zsolt előadásában szatmári botolót láthattunk.

A citera képzés nagyon fontos részét képei a Délibáb Bécsi Magyar Kultúregyesület munkájának, a gálaműsoron először Rusu Doris állt színpadra, akinek a felkészítésével Rozs Péter, a Rézsarkantyú Citerazenekar vezetője foglalkozik. A Csomor Banda is színpadra állt idén is, a gyerekek oktatásáért Fajkusz Attila, a Fajkusz Banda vezetője felel. Az első felvonás egy részlettel ért véget a Délibáb ’56-os műsorából, a felnőtt táncosok nyárádmagyarósi és rábaközi táncokat adtak elő.

A második felvonás a Rézsarkantyú Citerazenekarral folytatódott, akik ez alkalommal kiskunsági dallamokkal álltak színpadra. A Citerazenekar idén ünnepli 5 éves fennállását, ezért volt különösen fontos számukra ez az előadás. A linzi Ne-Felejts Néptáncegyüttes idén is részt vett a Délibáb gálaműsorán sóvidéki táncokkal. Az együttes gyermek- és felnőtt csoporttal is rendelkezik, ez alkalommal a felnőttek álltak színpadra. A Délibáb Néptánccsoport kamara csoportja dél-alföldi táncokkal állt színpadra, melyet a Rézsarkantyú Citerazenekar kísért le. A Bozót Táncegyüttes még egyszer színpadra állt moldvai táncokkal, őket a Rézsarkantyú Citerazenekar követte rábaközi dallamokkal. A Fajkusz Banda amellett, hogy végig kísérte a fellépő csoportokat, egy mérai blokkal is színpadra állt, amely egy hajnalival kezdődött Bodó Emese KCSP ösztöndíjas előadásában. Legényest táncolt Kovács Norbert „Cimbi”, Linczenbold Maximilien és Kilyénfalvi Áron. A gálaműsor a Délibáb Néptánccsoport bonchidai koreográfiájával zárult, melyet Linczenbold Maximilien készített.

A programot követően gyermektáncház következett, mely alatt a Varjos Zenekar zenélt, Linczenbold Maximilien pedig oktatott. A felnőtt táncházban a Varjos Zenekar és a Fajkusz Banda biztosította a jó hangulatot, hozzájuk csatlakozott be Rosonczy-Kovács Mihály is (akinek ezúton is köszönjük a részvételt),  a táncosok pedig hajnalig meg sem álltak.

Köszönjük mindenkinek a részvételt!