100 éves a Wallingford-i Magyar Klub

/ Papp Szilvia /
papp.szilvia képe
Az 1918 októberében alapított Wallingfordi Magyar Klub 2018 október 6-án ünnepélyes díszbankettel ünnepelte fennállásának száz éves évfordulóját – mely az egyik leghosszabb ideje fenntartott Magyar Ház az Egyesült Államokban. A vendégeket ötfogásos vacsora és élő zene várta az Oláh Ernő zenekar közreműködésében.
Vendégekre várvaTöbb mint száz vendégAz utolsó fogásTöbb mint száz vendég

A nagytermet megtöltő több mint száz vendég William Dickinson polgármester, helyi vezetők, képviselők köszöntése után, Christopher Ball a Quinnipiac Egyetem tanára ünnepi beszédével az alapítók áldozatára emlékezett. A ház mostani elnöke, Horváth Ákos köszönetét fejezte ki a házat fenntartó csapatnak, munkájáért, Szakács Imre konzul pedig jókívánságai mellett Szabó László nagykövet üzenetét is közvetítette. Ekkora létszám mellett elkelt minden segítő kéz. A Wallingford-i közösség összetartó erejét látva, ösztöndíjasként igyekeztünk mi is hasonlóan összefogni - Eszes Judit és Ivicsics Viktor New York-i Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasok ideutaztak csak azért, hogy minél gördülékenyebb legyen az estély, hiszen ilyen ünneplés csak egyszer adatik. A Magyar Klub volt elnökei szívhez szóló beszédeiből megtudhattuk, hogyan élték meg a közösségi klub virágkorát, amikor rendszeresen találkoztak hétvégén, ott élték a közösségi életüket - minden eljegyzést, keresztelőt és még kártyapartit is ott tartottak.

Mindamellett, hogy egy igen színvonalas gálán vehettünk részt, fantasztikus ételekkel és elsőrendű budapesti zenekarral, a Magyar Ház atmoszférája az otthon melegét idézte. Egy nagy család gyűlt össze aznap este osztozni az örömökben és emlékekben, mosolyt csalni az arcokra és hajnalig táncolni. A nagy eseményt már február környékén elkezdték szervezni. Nagy köszönet illeti Somogyi Csillát és Balázst, akik nem csak az est házigazdái voltak, de ők a Wallingford-i Magyar Klub szíve és lelke.