55 éves a Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes

Programsorozat és gálaműsor a jubileum alkalmából

/ Nagy Vivien Zsuzsanna /
nagy.vivien.zsuzsanna képe
2020 több szempontból is fontos évforduló a Los Angeles-i magyarok életében. Trianon 100. évfordulójának és a rendszerváltás 30. évfordulójának kapcsán számos rendezvényt szerveznek a régióban. Az idei év mindezeken túl a Kárpátok Néptáncegyüttes fennállásának 55. évi ünnepe is. Az Összetartozás Évének és az 55 éves jubileumnak a megünneplésére nagyszabású programsorozattal készül a Táncegyüttes!
Kárpátok 55Kárpátok 55Kárpátok 55Kárpátok 55

Az idén 55 éves fennállását ünneplő Kárpátok Néptáncegyüttes jubileumi programsorozattal készül mind saját évfordulójának megünneplésére, mind pedig Trianon 100. évfordulójáról való megemlékezésre. Az ünnepi évet január 18-án egy fergeteges Zagyva Banda koncert nyitotta meg, ahol a Kárpátok Néptáncegyüttes fellépett a Magyarországról érkező zenekarral, majd február 1-én a Los Angeles-i Cserkészbálon bemutatta legújabb koreográfiáját az együttes az 55-ös évfordulóját hirdetve. Március 14-én a Zemplén Néptáncegyüttessel és a Flaska Bandával egy egész estés, két félidős jubileumi gálaműsort ad a Kárpátok, mely műsor képezi az évad csúcspontját. A műsor címe: „Ezerarcú 2.0 – Határok nélkül… egy műsor Trianon emlékére”.  Április 18-án a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház Magyar virtus című előadásának közreműködőjeként fog színpadra állni az együttes, majd május 3-án a Reseda-i magyar fesztivál egyik kiemelt szereplőjeként látványos standdal, színpadi műsorral készül a tánckar.  Az évad június 6-án a Trianoni megemlékezés ünnepi műsorával fog zárulni.

A Los Angeles-i Kárpátok története 1956-ra vezethető vissza, amikor 35.240 fő magyar menekült kapott beutazásra és letelepedésre engedélyt az Egyesült Államokba. A Los Angeles-be került magyarok 1957-ben megalapították a Magyar Diákszövetséget, melynek fő feladata a kimenekült magyarok segítése, hagyományaink őrzése és a magyar kultúra ápolása volt. 1965-ben a Diákszövetség létrehozta Néptánccsoportját, amely 1968. március 15-én a Kárpátok Néptáncegyüttes nevet vette fel. A hosszú évtizedek folyamán nagyon magas színvonalon működő táncegyüttes számos nívós rendezvényen képviselhette a magyarságot, s több díjban is részesült.

Az évek folyamán olyan szakmailag magas színvonalat képviselő oktatóik is voltak, mint amilyen Tímár Sándor, a Nemzet Művésze és Kossuth-díjas koreográfus és felesége Tímár Böske, a Magyar Állami Népi Együttes egykori vezetői. Az együttes 55 éves múltja még magyarországi együttesek viszonylatában is kiemelkedő. Az elmúlt években történt generációváltás következtében az együttes nagyon megfiatalodott, jelenleg 25-30 főből álló fiatal gárdával működik a tánckar. Az elmúlt időszak megfeszített munkájának eredményeként a jelenlegi tánckar nagy létszámmal, igen magas színvonalon képes színpadra állni. Tavaly májusban már egy egész estés, két félidős táncszínházi műsort tudott adni a Kárpátok, mely igen nagy sikernek örvendett. Az idei jubileumi év programjait tehát a névhez és az 55 évhez méltó tánckar fogja előadni.

Az 55 éves Kárpátok Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsorára minden érdeklődőt szeretettel vár a tánckar!

Időpont: 2020. március 14. 17.00 -22.00

Helyszín: Los Angeles-i Magyarház - A Kárpátok otthona 50 éve

Jegyár: felnőtt $25, gyerek $15

Jegyek kaphatóak: https://karpatokfolkensemble.tix.com/Schedule.aspx?OrgNum=4998