100 éves az Amerikai Magyar Református Egyház

/ Fegyveres-Fiskál Regő /
fegyveres.fiskal.rego képe
Az Amerikai Magyar Református Egyház idén 2024-ben ünnepeli a fennállásának 100-ik évfordulóját. A 100 éves évforduló alkalmából interjút készítettem Lizik Zoltán püspök úrral, aki ennek az egyháznak a vezetője, a Windsori református templom lelki pásztora és nem utolsó sorban a mentorom.

Tisztelt Püspök úr! Szeretném, hogy pár szóban meséljen nekem az Amerikai Magyar Református Egyház alapításáról és történelméről. Honnan indultak 100 ével ezelőtt?

  • 1924. december 9-én alakult meg hivatalosan is a Pennsylvaniai Duquesne-ben a Független Amerikai Magyar Református Egyház, később 1958-ban elhagyta a Független szót és Amerikai Magyar Református Egyház nevet vette fel. Természetesen előtte is voltak gyülekezetek, de nem akartak idegen egyháztestekhez csatlakozni, amerikai, német, holland, skót, eredetű stb. saját, önálló egyházat szerettek volna szervezni, ami sikerült is, hiszen a 100 éves évforduló igazolta bátor, történelmi tett volt, amit megtettek. Isten megtartotta ezt az egyházat immár 100 éven keresztül. Hosszú idő ez itt a diaszpórában, mindenféle támogatás nélkül.

Jelenleg hány gyülekezet van az egyházban és nagyjából hány hívő tartozik hozzá?

  • Jelenleg 33 gyülekezete van egyházunknak, ebből 30 az Amerikai Egyesült Államokban, 3 pedig itt Kanadában. A pontos számot nem tudjuk, hiszen más a tagok száma és más a templomlátogatók száma, de kb. több, mint 6000 ember tartja még a kapcsolatot egyházunkkal. Azt el kell ismerni, hogy a COVID után felére apadt le ez a szám, de ez más közösségekben is megtapasztalható, nem magyar specialitás.

Hogyan működnek együtt a különböző város gyülekezetei? Milyen nehézségek adódnak mindennapokban?

  • Az Észak-Amerikai kontinens nagyon nagy, a távolságok elképesztőek. Előbb Keleti államokban indult meg a szerveződés, New Yorkban és környékén, Pennsylvaniában, később itt Detroit, Chicago, Torontó-Windsor, tehát a Középső részeken, majd végül úgy 50-60 évvel ezelőtt Nyugaton is. San Francisco-Los Angeles, vagyis Kaliforniában és Phoenix, Arizónában is, de van gyülekezet Vancouverben, British Columbiában és Miamiban, Floridában is, sőt Houston, Texas-ban is. A gyülekezetek önállóak és önfenntartóak. Ritkán találkoznak, a közös hit, a nyelv és a magyarság összeköt bennünket, eddig a telefon, a posta és az utazások révén tartották a kapcsolatot, de mára az internet adta lehetőségek nagyban elősegítik ezt a kapcsolattartást. Konferenciák, gyűlések természetesen voltak és vannak.

Windsornak milyen szerepe van az egyházon belül?

  • Windsor 1933-ban lépett be ebbe az egyháztestbe, vagyis 91 éve, és azóta megszakítás nélkül tagja ennek a közösségnek. Kanada egyik végvára, de az autóiparban történt drasztikus változások miatt az itt lakó magyarok száma is csökkent, nehezebbé vált a megmaradás. Mindenesetre óriási megtiszteltetés, hogy az Amerikai Magyar Református Egyház vezetője most már második ciklusban egy kanadai lelkipásztor lehet. Ez emeli a gyülekezet presztízsét.

Kevesen vagyunk, de lelkesek. Nagyon szeretjük egymást és vigyázunk egymásra.

A magyar kormány és a magyar református egyház támogatja-e az Amerikai Magyar Református Egyházat és ha igen akkor ezt milyen módon teszi?

  • Se a magyar kormány, se a magyarországi református egyház konkrétan nem támogatja az Amerikai Magyar Református Egyházat, de a pályázati lehetőség minden gyülekezet számára nyitva áll, és ők eldöntik igénybe veszik-e ezt. Minden esetre a törődő nemzet kifejezés valóság a mi életünkben is. Amikor szükségét érezzük élünk ezzel a lehetőséggel. Tapasztaljuk nem vagyunk egyedül és nem vagyunk magunkra hagyva. Jó érzés nekünk itt magyarnak lenni. Még tartjuk hitünket és magyarságunkat. Igyekszünk minél több lehetőséget biztosítani az otthonról hozzánk látogatóknak, hogy ők is jobban megismerjenek és megértsenek bennünket. Örülünk, ha egy KCSP-s is otthonra találhat itt közöttünk, és úgy érzi, hazajött.

Köszönöm a lehetőséget a püspök úrnak azért, mert alkalmat adott erre az interjúra és remélem a kedves olvasok is kicsit informáltabbak lettek az Amerikában lévő református egyház működéséről.