Esti tábortűz Calgaryban

A tábori napok koronája a tábortűz

/ Puskás Veronika /
puskas.veronika képe
Január utolsó szombatján nagyszerű hangulatban telt a 73 sz. Patrona Hungariae lánycserkészcsapat és a 74 sz. Kapisztrán Szent János cserkészcsapat által szervezett hagyományos Tábortűzi Est.
A calgaryi cserkészcsapatokAz őrsvezetők tábortűzi számaCalgaryi cserkészcsapatok a színpadonA cserkészőrsök műsorszáma

A napokig tartó zord hideg után, már-már tavasziasan kellemes idő fogadta a Calgary-i cserkészcsapatok várva várta eseményét, a tábortűzi vacsorát, amely hazai ízekkel, és egy kedves műsorral várta az eseményre látogatókat.

„ A cserkész év koronája a csapat tábor. A tábori napok koronája pedig a tábortűz, ahol az őrsök megadott téma szerint tábortűzi számokat adnak elő.”  - ezzel a gondolattal nyitotta meg Horváth Anna őrsvezetõ az estet. Olyan alkalom ez, amelyen a cserkészek nagycsaládja népdalok közös éneklésével és egy közösen elfogyasztott vacsora mellett élvezheti a cserkészfiatalok műsorszámait. Az újév kezdete óta a csapatok apraja-nagyja – még a legkisebbek, a mackó őrs is színpadra állt – azon fáradoztak, hogy ez az este megvalósulhasson. S miközben a cserkészek gyakoroltak, a háttérben, a szülők odaadó munkájával készült a fenséges vacsora Kulcsár Réka cserkészanyuka vezetése alatt, valamint a finom sütemények Sorbu Kingának köszönhetően. Minden cserkészőrs fáradhatatlanul és lelkiismeretesen próbálta tábortűzi számát, mindenki közösen dolgozott azért, hogy ez az est eredményes legyen. A munka beérett gyümölcsét élvezhették ők maguk, s mindenki, aki részt vett ezen a Tábortűzi alkalmon.

A vacsora utáni tombolán, Bata Ervin körzeti parancsnok és Németh-Seigl Tamás cserkésztiszt humoros levezetésével, sok értékes és ötletes nyeremény talált gazdára.

A Tábortűzi Est minden évben egy-egy téma köré épül. Idén, a közelgő nyári olimpiához kapcsolódóan, az est tematikája a magyar sportvilág lett. Sporttörténetünk kiemelkedő alakjait, s elért csodálatos győzelmeiket elevenítették meg a színpadon a cserkészcsapat tagjai. Olyan műsorszámok kerültek bemutatásra, amelyek felidézték valamennyi sportágban – labdarúgásban, vívásban, evezésben, vízilabdában, öttusában, atlétikában, és úszásban – elért sikereinket, melyekre méltán lehetünk büszkék. Így láthattuk megelevenedni például az Aranycsapat arany- és ezüstérmes kapitányának alakját, Puskás Ferencet, Egerszegi Krisztina ötszörös olimpiai bajnok magyar úszót, Elek Ilona kétszeres olimpiai bajnok tőrvívót, aki a magyar sport első női olimpiai aranyérmese, Papp László háromszoros olimpiai bajnok magyar ökölvívót, Magyar Zoltánt, a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, kétszeres olimpiai bajnok magyar tornászt, Kőbán Rita kétszeres olimpiai bajnok magyar kajakozót és az olimpiai bajnok vízilabdázót, Zádor Ervint, aki csapattársaival bámulatos győzelmet aratott az 1956-os melbourne-i olimpián, mely a vízilabda történetének leghíresebb összecsapásaként lett ismert.

A produkciókat, láthatóan nemcsak a nagyszerű ételekkel teli asztalok körül ülő vendégek élvezték, hanem maguk a színpadon álló cserkészek is, akiknek tehetsége ez alkalommal is megmutatkozott.

A műsort az Ismerős Arcok zenekar talán legismertebb, Nélküled c. dalának eléneklésével zárták a cserkészek, amely az ötmillió magyarra utalás révén a nemzeti összetartozás himnuszává is vált. A záróének elhangzása előtt Réh Dániel őrsvezető azzal a gondolattal vezette fel a dalt, hogy az most talán ebben az évben mindenek felett nagyobb jelentőséggel bír az elcsatolt területen élő, s a velük érző magyarok között, minthogy közeledünk a trianoni békediktátum 100. évfordulójához. A dal utolsó sorait szeretetkört alkotva, már egy szívvel, meghatódva énekelte mindenki, aki jelen volt.

A nyereménytárgy-sorsolásból befolyt összeggel a Calgary-i cserkészcsapatok évről évre a kárpátaljai magyar cserkészek támogatását segítik. E nemes feladat, melyre már 20. éve vállalkoztak, igazolja azt, hogy a Nélküled c. dalba foglaltakat nemcsak éneklik ők, hanem hiszik és cselekszik: „ Hogy történjen bármi, amíg élünk s meghalunk/ Mi egy vérből valók vagyunk!”