Emlékezés az aradi vértanúkra Sydney-ben

„Legyen úgy, mint régen volt, hogy ne legyen a magyarnak se dolmányán, se csizmáján soha folt”

/ Cselik Noémi /
cselik.noemi képe
Az 1848-49-es szabadságharcról két nemzeti ünnepen emlékezünk meg, március 15-én és október 6-án. Mig március 15. ünneplésére több szervezet is tart összejövetelt, az aradi vértanúkról való emlékezést már két évtizede a Sydney-i Trianon Társaság és a HID Hagyományőrző Ifjúsági, Diák és Kulturális Szövetség rendezi.
aaa1aaa2aaa3aaa4

Az eseményre október 8-án, vasárnap, a Délvidéki Szövetség Klubjának szekfű csokrokkal díszített nagytermében, közel száz fős közönség részvételével került sor. A program szavalatokkal, előadásokkal és élő zenével tisztelgett a szabadságharc mártirjai előtt.

Gáspár András Arany János A walesi bárdok és Vörösmarty Mihály Vén cigány című versét szavalta el, a magyarságkutatásban végzett munkájáról otthon is ismert Dr. Cser Ferenc Nemzeti gyásznapunkról 2017-ben, jómagam A költészet szerepe a nemzettudat alakításában: Arany János és a szabadságharc címmel tartottunk előadást. Katona- és népdalokat adott elő a Délvidéki Magyar Szövetség énekkara, a 2015-ben Hargitai Halász Lehel KCSP-ösztöndíjas által alapított ifjúsági furulya csoport Mikes Márta vezetésével, a Sydney Operaház csellistája, Mikes-Liu Eszter és gyermekei: Márta és Kristóf, valamint Nyakas Gergő ösztöndíjas társam, aki Adelaide-ből van itt néhány hétig, hogy Péterffy Kund távollétében a református lelkészi teendőket lássa el. A több mint két órás műsor a magyar és a székely himnusz közös eléneklésével zárult.

„ADJON ISTEN BÉKESSÉGET, EZER ÁLDÁST, REMÉNYSÉGET S MINDEN JÓT. LEGYEN ÚGY, MINT RÉGEN VOLT”