Az első ’kultÓra’

Elstartolt az „A little bit of …” program

/ Simon Barbara /
simon.barbara képe
Megejtettük az első kulturális órát Albanyban, melynek témája, október 23-a apropóján, a történelem volt.
ismerkedés a magyar történelemmela forrdalom diájaismerkedés a magyar történelemmela kedd esti csoport egy része és a magyar történelem

Igaz, hogy már novembert írunk – a hőmérséklet pedig még mindig 23 °C körül mozog – és inkább az előttünk álló tervekre koncentrálunk, mégis kicsit bele kell tekintenünk a merengőbe, hogy értsük a jelent.

Nem lehet elégszer megemlíteni, hogy Albany új helyszínnek számít, ezért jókora szabadsága van az embernek arra, hogy bármilyen javaslattal előállhasson – értelmes kereteken belül. És az igényekhez igazodva. Az első szeptemberi vezetőségi találkozón rögtön felmerült egy kultúrakurzus ötlete. Személyes hitvallásom és tapasztalatom, hogy a nyelv és a kultúra egymás nélkül nem létezik, ezért tartottam ennyire fontosnak, hogy legyenek ilyen jellegű órák is. Az igényekkel tökéletesen egybeesett az elképzelés. Mint rendesen, most is jogos kérdésekkel kellett szembenézni: mikor, mennyi, kiknek és miről? A javaslatok armadájából végül a ’havi egyszer a nyelvórák keretein belül’ győzött. Az egyetlen szívfájdalom, hogy így sajnos csak a nyelvkurzusra jelentkezettekhez jut el, pedig próbáltuk megtalálni a megoldást arra, hogy nagyobb közönséget is elérhessünk vele. Talán jövőre.

Szerettük volna minél hamarabb elindítani a programot és mivel október 23. itt toporgott már az ajtóban, jó ötletnek tűnt a nemzeti ünnep hetére tenni az elsőt. Így megegyeztünk abban, hogy minden hónap utolsó előtti hetén fogjuk megtartani a kultúra órákat. Mert fő a rendszerszerűség! Tehát a forradalomra való emlékezés jó „ürügy” volt arra, hogy az első hónap tematikája a történelem legyen. Mivel havi egyszer tartunk ilyen órákat, minden hónap kapott egy tematikát. Jó esetben a hónap tematikája kapcsolódik egy jeles naphoz vagy eseményhez, bár ez nem mindig alakul majd eszerint.

Október – történelem

November – földrajz

December – ünnepek és szokások

Február – zene és film

Március – hungarikumok

Április – irodalom

Május – tudomány

(Ami rögtön feltűnhet, az a január hiánya. Ugyan Albany-ban is tartják a januárt, mind a 31 napjával, de egyéb okok miatt januárban elmarad a kultúra óra.)

A program maga még abban az értelemben kidolgozás alatt van, hogy az adott tematikákon belüli információk keveredését megelőzzük, ne rabolhassák el egymástól a lehetőséget, hogy az adott előadás mondja el először az izgalmakat. Ezalatt azt értem, hogy nagyon fogok ügyelni arra, mi hangzik el majd például a ’hungarikumok’ és ’tudomány’ tematikájú órákon, nehogy túl nagy átfedés legyen a kettő között.

Minden jó programnak szüksége van egy frappáns névre – vagy csak a személyes rigolyámból fakad, hogy mindennek nevet kell adni –, ezért egy alacsonyröptű szóvicc segítségével megszületett a ’kultÓra – A little bit of…’ elnevezés. A három pont a változó tematika miatt indokolt. Ezek alapján az októberi kultúra óra például az ’A little bit of history’ címet viselte. Több mint ezer évet nem volt könnyű összefoglalni másfél órában, ezért inkább csak a történelmi súlypontokról beszélgettünk. Mivel mindenre nem térhettem ki, így a diákoknak is volt lehetőségük az aktivitásra: néha kiegészítették saját ismereteikkel az előadást, bátran hozzászóltak a témához. Sajnos, vagy nem sajnos az órák angol címekkel és angol nyelven futnak, mivel a közösség tagjai most kezdtek el ismerkedni a nyelvvel. Azt viszont nem szerettük volna, ha a nyelvtudás hiánya kizáró oka lett volna annak, hogy többet tudjanak meg Magyarországról. (Talán májusban már magyarul fogunk beszélgetni a magyar feltalálókról.) Viszont arra is gondoltam, hogy ezek az órák ne csak angol nyelvű előadások legyenek a magyar kultúráról: kvízekkel és az adott témánkhoz kapcsolódó feladatokkal igyekszem (majd) interaktívabbá tenni az órákat.

A ’kultÓra’ programon kívül egyéb terveket is dédelgetünk és már folynak is a tárgyalások róluk… Szerepel az ötletlistán többek között egy táncház (márciusban, oktatással), filmklub (havonta, magyar filmek angol felirattal), felolvasóest vagy író-olvasó találkozó (áprilisban, ha már költészet napja), karácsonyi közös sütés-főzés (decemberben). Arra nézve nem tudok teljes megerősítést adni, hogy ezek közül miket fogunk végül megvalósítani és mikor, de mindent megteszünk, hogy a lehető legtöbb, legkülönfélébb és legmagyarabb programokkal színesítsük az árpádhoni magyar közösség életét.