Élőzenés táncház Stockholmban

/ Ambrus András Bertalan /
ambrus.andras.bertalan képe
Ritkán adatik meg, hogy a magyar táncházhoz ne gép szolgáltasson zenét, hanem hús-vér muzsikusok húzzák a talpalávalót. A szeptemberi táncházban kicsik és nagyok az élőzene nyújtotta többletenergiával döngölhették a csűrt.

Mozgalmas nap volt 2024. szeptember 28-a a stockholmi Magyar Házban. A délelőtti magyar iskola (UHU) foglalkozásait követő közös ebéd illata még ki sem szellőzött a házból, amikor gyülekezni kezdtek a város legtáncosabb lábú magyar csemetéi, hogy részt vegyenek a táncoktatással egybekötött gyerektáncházon. Akárcsak az esti nagy mulatságnak, a gyerektáncháznak is járt az élőzene ezen a napon: a muzsikát két korábbi Kőrösi Csoma programos ösztöndíjas, Tóth Luca és Sándor István (hegedű, brácsa), valamint Mészáros István (bőgő) triója biztosította.

Bár hivatásos táncoktatónk nem volt, a jelenlévők korábbi néptáncos tapasztalatai alapján sikerült a gyerekeknek is megtanítani jó néhány lépést, és persze népdalt. Az esti táncház azonban nem maradt profi oktató nélkül; az idős kora ellenére szemtelenül fiatalos Hurtig Ilona lelkesítő energiával, frissességgel tanította a különböző tájegységek táncait Moldvától Szatmárig. A hangulat a táncrendek tempójával és a körbejáró pálinkásüvegek számával egyenes arányban fokozódott. Az este során együtt ropták az "őslakos" stockholmi magyarok és viszonylag újonnan érkezők. Voltak, akik először jártak a Magyar Házban, és egyetlen bánatuk az volt, hogy nem jöttek korábban itteni programokra. A tánc végeztével – a hagyományhoz híven – egy kis nótázásra, sőt egy teli torokból elénekelt születésnapi köszöntőre is sor került.