Egy magyar lány a nagy Argentínában

/ Komlósi Krisztina /
komlosi.krisztina képe
,,Magyarnak lenni nem származás, hanem vállalás dolga." (Illyés Gyula)
lago nahuel huapi

Kicsit több, mint 3 hete érkeztem meg Argentína leggyönyörűbb területén fekvő San Carlos de Bariloche nevű városba. A város közvetlenül a Nahuel Huapi-tó partján, egy hegy oldalán terül el, csodálatos kilátást nyújtva a tóra és a környező hegyekre. Itt már beköszöntött a tél, a hegyek már havasak, de a nagy hideg nem törheti meg a lelkesedésem.

A Londonból Buenos Airesbe tartó utazásom során egy idős úr mellett foglaltam helyet, aki azonnal beszélgetésbe is bonyolódott velem. Néhány perc után kiderült, hogy az apukája magyar volt. Bár nem beszélt magyarul, lelkesen sorolta azt a pár szót, amit ismert és sokat mesélt a magyarországi utazgatásairól. Külön kihangsúlyozta, hogy ő bizony ízig-vérig magyarnak tartja magát. Az ilyen találkozások, ismerkedések mindig megerősítik bennem a tudatot, hogy bárhova megyünk, magyarral mindenhol találkozhatunk.

A 29 órás út fáradalmait kipihenve igyekeztem minél előbb belevetni magam a munkába. Az itt élő magyar közösség legfőképp már itt született leszármazottakból áll, így a magyar nyelv tanítása vált a legfontosabb feladatommá. Szerencsére a tanítványaim száma hétről-hétre bővül, egyre többen kapnak kedvet a magyar nyelvtanuláshoz. A tanulni vágyók körében vannak olyan argentinok is, akik nem rendelkeznek magyar felmenőkkel, mégis szeretnének magyar nyelvet és kultúrát tanulni, ami külön öröm volt a számomra. A magyar Besenyi család működtet egy angol kéttannyelvű iskolát a városban, mely a Szent István nevet viseli. Ebben az iskolában 20 argentin gyereknek tanítok magyar nyelvet, akik nagyon lelkesek és nagyon sokat készülnek az órákra. Az iskolában délutáni foglalkozás gyanánt van lehetőség magyar néptánc tanulásra, melyet egy argentin hölgy tanít már évek óta.

Múlt szombaton elkezdtünk egy magyar óvodát is működtetni a magyar családok kisgyermekei számára. Sajnos ezekben a családokban senki nem beszél magyarul, így a gyerekeknek sem volt lehetőségük arra, hogy magyart tanuljanak. Remélhetőleg sok időt tudok majd együtt tölteni ezekkel a gyerekkel, hogy minél több mindent tudjak nekik megtanítani.

Az itt élő magyarok nagyon kedvesek és segítőkészek, bízom benne, hogy munkámmal nagy hasznára leszek ennek a közösségnek. Volt szerencsém már több történetet is hallani arról, hogy kinek milyen módon jutottak a felmenői Argentínába, és már alig várom, hogy minél több ilyen érdekes történettel gazdagodhassak. Tudom, hogy az a 6 hónap, amit itt tölthetek, életem egyik legnagyobb kalandja lesz.