Disznótor Észak-Macedóniában

/ Vadlövő Gabriella /
vadlovo.gabriella2024 képe
Immár hagyományosan, idén is összegyűlt a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjai és Magyarország Szkopjei Nagykövetségének munkatársai, hogy közösen élvezzük a magyar ízeket Észak-Macedóniában. Február közepén disznótort tartottunk egy Szkopjéhez közeli faluban.
A csapatFriss, meleg, ropogós töpörtyű Hurka és kolbászTurcsányi Tibor, a főszakács

Hurka, kolbász, töpörtyű, szalonna, sült máj, disznótoros paprikás – egyebek mellett ezeket a finomságokat kóstolhattuk meg február 15-én, szombaton a Teleház egyik tagjának matkai hétvégi házának udvarán.

Matka falu néhány kilométerre fekszik a macedón fővárostól, és akárcsak Észak-Macedónia nagy részét, magas hegyek ölelik körül. A festői macedón táj ellenére igazi magyar hangulatot varázsoltunk a disznótorra: szólt a magyar zene, sistergett a szalonna a tárcsán, sült a töpörtyű, a bográcsban pedig rotyogott a paprikás.

A hideg idő ellenére ismét népes csapat gyűlt össze a hétvégén, és a finom disznótoros ételeket – akárcsak minden magyaros fogást – a Teleház főszakácsa, Turcsányi Tibor készítette el. Bár, mint mindig, most is sokan kivettük a részünket az előkészületekből, Tibinek ezúttal valóban profi segítsége is akadt: fiai, Turcsányi Olivér és Krisztián is ellátogattak Észak-Macedóniába. Egész pénteken szorgosan dolgoztak, előkészítették a húsokat, szalonnát, valamint töltötték a hurkát és a kolbászt.

Az eredmény pedig magáért beszélt: minden az utolsó falatig elfogyott, pedig a Teleház és a Nagykövetség háziasszonyai – immár hagyományosan – édes és sós süteményekkel is készültek az eseményre.

A februári disznótor az egyik legnépszerűbb és legnépesebb eseménye a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének. Nemcsak a finom ételek miatt várjuk évről évre, hanem azért is, mert remek alkalom arra, hogy kötetlenül beszélgessünk, új ismeretségeket kössünk, és együtt ünnepeljük a magyar hagyományokat.