Egy délután Readingben

Ismerkedés a Readingi Magyar Iskolával

/ Lukács Rebeka Ida /
lukacs.rebeka.ida képe
Sosem lehet tudni, hogy az élet merre visz bennünket. Tervezünk valahogyan, igyekszünk arrafelé terelni az életünket, de aztán jönnek olyan változók, amikkel nem számoltunk. És hirtelen azon vesszük észre magunkat, hogy egészen más úton járunk, mint az eredeti terveinkben kirajzolódni láttuk vagy látni akartuk.

 

A végén persze feltehetjük a kérdést: Mi lett volna, ha? De én hiszek benne, hogy sokszor nem véletlen alakulnak úgy a dolgaink, ahogy. És azt hiszem, engem sem véletlenül sodort most az élet gyors egymásutánban, egyik városból egy másikba. Hogy végül Readingbe is megérkezhessek.

  

A Mikulás ünnepség előkészületeinek közepébe csöppentem. Mindenki izgatott, mindenki tervez. A gyerekek érzik, hogy itt bizony nagyobb dolog készül, mint általában.

És ők is benne vannak a közepében. Közös előadás, közös éneklés. Mindenkinek van egy kis szerepe, amit akar, amit vállal, amit el tud játszani. Érdekes és nyüzsgő, a maga rendszerbe rendezett, pontosan működő összevisszaságával.

Persze a tanítás sem maradhat el. Több csoport is működik, egészen a babáktól a nagyokig, akiket az ünnepi előkészületek közben is gondosan vezetnek tanáraik. Végigveszik a dalokat, mondókákat, tananyagot, amivel aprólékosan előkészültek.

Nagy közösségi tér ez is. A családok együtt érkeznek, mindenki ismer már mindenkit. Anyukák és apukák is besegítenek, ahol tudnak.

Amikor pedig épp nincs igazán mit csinálni, csoportokba gyűlve beszélgetnek. A folyosókon jó járni-kelni, hiszen mindig nyüzsgő, hangos, tele van élettel.

Főleg a büfé környéke, ahol a házikészítésű édességek és a finom palacsinta mellett magyar nassolni- és innivalókat vásárolhatunk. Az egész délután kellemes és barátságos. És egész egyszerűen csak jó ott lenni.

Ez pedig igazán fontos. A Readingben élő magyaroknak éppúgy, mint nekem, aki idegen és új ebben az országban. Akinek hatalmas segítség egy-egy mosoly, egy-egy kedves szó. Vagy épp egy finom, friss, lekváros palacsinta.

Remélem a Readingi Magyar Iskola még sokáig lesz ilyen vidám és nyüzsgő közösségi tér. Egy kedves magyar szív a városban.