Dallasban jártunk a magyar kultúra képviseletében

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
A novemberi diaszpóraértekezlet Washingtonban egy kreatív együttműködés kezdete volt a texasi magyarokkal. Nekik jelenleg nincsen ösztöndíjasuk, de látván a washingtoni prezentációnkat, meghívtak bennünket a farsangi báljukra. Szerettek volna egy autentikus magyar műsort, 2-3 magyar néprajzi tájegységet részletesebben bemutatva. Ezt népdalcsokorral, népviseleti bemutatóval és táncokkal tettük színessé és mindenki számára érthetővé. Szilvay Gergely és Nagy Kata a néptáncokat mutatták be, Gonda Csenge néprajzi ismertetést tartott, én pedig énekeltem a rendezvényen, a Magyar Népszokások fesztiválján.
xkalotaszegi táncházkcsp ösztöndíjasok együtt

A magyar tavaszköszöntő (korábban farsangi) bált 2014 óta rendezik meg Dallasban, idén másodszor kaptak segítséget a Kőrösi Program ösztöndíjasaitól. Nagyon meg is becsültek bennünket, és már hetekkel a rendezvény előtt készültek, többek között egy flashmob-bal, ahol a közösség énekelni szerető tagjai egyenként felálltak az asztalaiktól és elénekelték az Ej a titkos szerelem kezdetű népdalt – több szólamban. Mindent saját erőből oldottak meg a mi segítségünkön kívül. A helyszín előkészítésébe is beszálltunk, egy átlagos rendezvénytermet hamar magyar hangulattal láttunk el, köszönhetően dallasi házigazdánk szőtteseinek, a piros-fehér-zöld virágdíszeknek és a jókedvünknek.

A rendezvényre a magyar ételeket otthon készítették el és svédasztalos rendszerben mindenki főztjét meg lehetett kóstolni. A gulyáslevestől kezdve, a székelykáposztán át a palacsintáig minden volt, ami szem–szájnak ingere. A műsor fő elemét a kalotaszegi énekek és táncok, valamint a magyarbődi táncok bemutatása képezte. A ruhák jellegzetességeiről Csenge beszélt a vendégeknek. A műsorunkat érdeklődéssel hallgatták végig és a vacsora után is szívesen táncra perdültek velünk. Meglepő lelkesedéssel vettek részt a táncházban, senkit sem kellett rábeszélni. Örömmel láttuk, hogy a fiatal generáció is eljött, családosok és tizenévesek is aktívan jelen vannak a közösségben. A legkisebbek még egy tavaszváró előadással is készültek.

Igazán szép élmény volt ez a texasi látogatás. Örültünk, hogy ilyen talpraesett, és a tradícíókat megélni és őrizni vágyó társaság él Dallasban.