Csöbörcsök Táncegyüttes a 42. Stuttgarti Magyar Jótékonysági Bálon

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
A németországi Stuttgartban és környékén élő magyarok számára az egyik legkiemelkedőbb és legjelentősebb esemény minden évben a Stuttgarti Magyar Jótékonysági Bál, melyet 2017. január 28-án, immár 42. alkalommal rendezett meg a Szent Gellért Magyar Katolikus Egyházközség. A korábbi évekhez hasonlóan, idén is fellépési lehetőséget kapott itt a Csöbörcsök Táncegyüttes.
Csöbörcsök Táncegyüttes: Gömöri mulatság - Fotó: Szabó JankaCsöbörcsök és Kis-Csöbörcsök Gyermek Néptánccsoport - Fotó: Szabó JankaCsöbörcsök Táncegyüttes és Dűvő Zenekar - Fotó: Szabó JankaTáncház a Csöbörcsök Táncegyüttessel - Fotó: Szabó Janka

A táncosok egy különleges produkcióval készültek erre az alkalomra, ugyanis a felnőttek mellett – először az együttes történetében –, a gyerekek is színpadra léptek, még pedig egy közös koreográfia keretében. A Kis-Csöbörcsök Gyermek Tánccsoport létrehozása régi álma volt Kemény József „Öcsi”, művészeti vezetőnek, melyet 2016 szeptemberében Hortobágyi Ivett KCSP ösztöndíjas néptáncpedagógus segítségével sikerült megvalósítani. Az azóta is folyamatosan próbáló gyerekek az elmúlt másfél évben több táncanyagot is elsajátítottak már. Köztük a felvidéki Gömör táncait is, mellyel beálltak a felnőtt táncosok tavaly tavasszal készült Gömöri mulattság című koreográfiájába. Utóbbit Hortobágyi Ivett és Botka Bálint készített el és tanított be.

A közös fellépés remekül sikerült, a magabiztosan táncoló fiatalok között a kisebbek is határozottan mozogtak, az élőzenei kíséret pedig, melyet a Magyarországról érkező Dűvő Zenekar biztosított, remekül segítette a lendületes előadást. A tánctéren uralkodó jó hangulat pedig egyből a közönségre is átragadt, amit a műsor közben és végén is elhangzó hatalmas taps bizonyított.

A különböző bemutatókat követően a bálozók két helyszínen koptathatták a táncparkettet. A nagyteremben szalonzene szólt, míg a kinti, kisebb teremben a Dűvő Zenekar muzsikája várta az érdeklődőket, a Csöbörcsök Táncegyüttes vezetésével. Az itt lévők minden órában más tájegység táncaival ismerkedhettek meg. Először gyermek táncházat vezetett Vass Mária, ami után Gémes Anna és Kemény Andor gömöri, majd Hortobágyi Ivett és Botka Bálint somogyi és balázstelki, végül pedig Kemény Ibolya és Kemény József búzai táncokat tanított. Közben kalotaszegit is táncolhatott mindenki kedvére, a táncházat pedig közös nótázás zárta. Ezt követően a zenekarral együtt mindenki a nagy terembe ment, ahol a magyar és a székely himnusz eléneklése után a 42. Magyar Bál véget ért.

A Csöbörcsök Táncegyüttes idén is nagy sikert aratott a fellépésével. Reméljük, hogy jövőre is ilyen nagy létszámban és ilyen széles korosztállyal képviselhetik a magyar népzene- és néptánc hagyományokat a színpadon.