Cserkészbazár Washingtonban

/ Völner Eszter /
volner.eszter képe
A washingtoni 4. sz. Bátori József cserkészcsapat immáron 49. alkalommal rendezte meg a híres Magyar Bazár rendezvényt, amely nagy népszerűségnek örvend az itt élő magyarság köreiben. Az esemény nem jöhetne létre a helyi közösség összefogása nélkül, öröm volt látni már az előkészületeket is. A cserkészfoglalkozások alatt a szülők fellépő ruhákat varrtak néptáncos gyerekeiknek, kézműves ajándéktárgyakat készítettek, a gyerekek pedig sokszínű műsorral készültek a nagy napra.
Idén új,nagyobb helyszín várta a vendégeket.Tájegységi divatbemutatóKatica és Márk

Az esemény az évek folyamán olyan népszerű lett, hogy idén már egy új, nagyobb helyszínen várták a cserkészek a vendégeket. A helyszín telitalálat volt: belépve mintha rögtön Magyarországon éreztük volna magunkat.

A jó hazai hangulatról a barátságos fa berendezésen és a magyar tárgyakon kívül a sok sürgő-forgó, magyarul beszélő gyerek és az otthonos magyar illatok is gondoskodtak. (A konyha kínálata a teljesség igénye nélkül: gulyásleves, székelykáposzta, lecsó, somlói galuska és francia krémes).Több pilléren áll a Magyar Bazár vonzereje: nemcsak az ételek csalogatták ide a vendégeket, hanem az egész délután zajló programok, a karácsonyi vásár és a magyar könyvtár is emelte a rendezvény színvonalát. Én is jópár magyar verseskötettel és regénnyel gazdagabb lettem.

A Potomac band jelentős zenei részt vállalt a programban: már ebédidőben is élő zenét hallgathattunk. A kiscserkészek és a Magyar Iskola is készült egy rövid műsorral. Sok izgalmas táncelőadást láttunk a színpadon, a legkisebbektől a profi néptáncosokig. Nagyon érdekes volt a tájegységi divatbemutató. A magyar népzene mellett klasszikus opera és operett részletek is elhangzottak (amit jómagam énekeltem), és köszönhetően Ferenczi Györgynek és a Rackajam-nek, akik éppen erre jártak és nagyon szívesen zenéltek nekünk, még az ő zenéjükre is táncolhattunk. A koncertjük után mindenkiben ott maradt a táncolhatnék, de szerencsére a táncház csak ezután következett, és szinte mindenki együtt ropta a Potomac band muzsikájára. Nagy öröm volt részese lenni ennek a szép napnak, táncolni, énekelni, jót enni, beszélgetni, vásárolni és együtt összegyűlve látni az itteni magyar embereket.