Clevelandi Magyar Múzeum

Új magyar népművészeti kiállítás

/ Jártó-Kocsis Emőke /
jarto.kocsis.emoke képe
A Clevelandi Magyar Múzeum minden évben négy különböző tematikájú kiállítással várja a kedves érdeklődőket. November 8-án, pénteken megnyílt a legújabb téli kiállítás, amelynek témája „A népi művészettől a képzőművészetig”. A tárlat kiemelkedő magyar népművészeti alkotásokat mutat be, amelyek személyes adományok.

A kiállításl három nagy részre tagolódik: 1. szőttesek-csipkék, 2. népviseletek, 3. kerámiák.

A szőttes részlegnél megtalálhatunk különböző darabokat szövetből, gyapjúból, mint például a „Négy évszak” című falvédő, a baranyai „Gyapjú öv”, az erdélyi fali szőttes, ami különleges fémszálas technikával készült, a Kalotaszeg vidékéről származó buzsáki hímzésű gyapjú terítő stb. Ehhez a részleghez tartozik a csipke kiállítás is. A kollekció Végh Júlia nevéhez fűződik, aki 1888-ban született Felsőbalogon és az 1900-as évek elején jött az Egyesült Államokba, Cleveland városába.

A népviselet részlegen régi teljes kalotaszegi, sióagárdi és más ruhakollekciók tekinthetők meg, míg a kerámiai rész herendi porcelánokat mutat be.

A három csoport mellett egy külön Kristoffy kollekció is ki van állítva, amiben hímzések, bőr díszek, szőttesek találhatók.

Aki még részletesebben szeretne tájékozódni a kiállított darabokról, nyugodtan megteheti az egyes tárgyak mellett található elektronikus kijelzőn.

A következő művészektől, művészetet kedvelőktől és hozzátartozóktól érkeztek adományok a múzeum számára: Németh Edith, MacWhinney Mary és Brian, Shari Dénes, Végh Júlia, Mary Smith, Valerie Whitcup, Stephen Tokar, Kristoffy Péter és Andrew.

A fő szervezési és összegyűjtési feladatokat Lázár András Bandi végezte.

A saját feladatom, a kiállítás szervezésében való aktív részvétel, a tematika és koncepció kidolgozása, illetve az online marketing volt.

Ez az egyedülálló anyagot tartalmazó kiállítás megtekinthető 2020 február 1-ig, és ingyenesen nyitva áll a clevelandi magyarok és más érdeklődők számára egyaránt.

A Clevelandi Magyar Múzeum csapatának munkája egy újabb lépés a magyar kultúránk és hagyatékunk fennmaradásához.