Chicagóban is lobogott a lyukas 56-os zászló

/ Aradvári László /
aradvari.laszlo képe
Összehangolt, dupla megemlékezést tartottak Chicagóban az 1956-os forradalom és szabadságharc 66. évfordulója alkalmából. Délelőtt koszorúzással indult a program a Norridge-i Református Egyház udvaránál álló 1956-os szobornál, majd délben ünnepi műsorral folytatódott a Szent István Király Római Katolikus Templomban a Chicagói Magyar Kultúrtanács szervezésében.
Aradvári László, Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjasa mond ünnepi beszédet a koszorúzásonAz 1956-os szobor megkoszorúzása a Chicagói Magyar Református EgyháználDemeter András, a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke köszöntőbeszédje 150 ember vett részt az ünnepi műsoron

Tudják, hol található a diaszpóra legrégebbi 1956-os szobra? Chicago külvárosában, a Norridge-i Magyar Református Egyháznál. A szobor Ohio államból, Akronból került a jelenlegi helyére 2020-ban és dokumentum igazolja, hogy valóban ez volt az első olyan szobor, ami a forradalom és szabadságharc emlékére készült. Ennél a történelmi alkotásnál kezdődött az október 23-i chicagói programsorozat. Az ünnepi rendezvényen Trufán Áron református lelkész köszöntője után beszédet mondott Kovács Tamás, Magyarország chicagói főkonzulja és Aradvári László, a Nemzetpolitikai Államtitkárság ösztöndíjasa, valamint verset szavalt Sorbán István, a gyülekezet egyik legfiatalabb tagja. Ezt követően került sor a koszorúzásra, amely során gyönyörű piros-fehér-zöld virágköltemény került az 1956-os szoborhoz.

Vasárnap lévén református istentisztelettel és katolikus szentmisével folytatódott a program a magyar templomoknál. A Szent István Király Római Katolikus templom nagyterme szépen megtelt, mintegy 150 fő vett részt a megemlékezésen.

Demeter András, a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke köszöntő beszédében felhívta a figyelmet a szabadság és a béke fontosságára, majd egy személyes történtet osztott meg a hallgatósággal:

"Áldott életű Édesanyám sokszor így bíztatott a kommunizmus évei alatt: Higgy a jövőben, mert lesz még búza és lesz még lágy kenyér! De édes fiam, először neked kell megtenned mindent, hogy gyermekeiddel megszerettesd a magyar nyelvet, hogy tudják a szokásainkat és hagyományainkat, és mindenek előtt tisztában legyenek azzal, hogy 1956-ban milyen nagy ára volt a mai szabadságnak és békének!" - zárta gondolatát a Chicagói Magyar Kultúrtanács elnöke.

Az ünnepi műsorban felléptek a Szent István Magyar Iskola és a Csík Hágó Magyar Iskola tanulói szavalattal és énekkel, valamint verset mondott Radics Ilona, Aradvári László és Sorbán István. A tehetséges 9 esztendős fiatalember előadását követően szem nem maradt szárazon a közönség soraiban.

Kovács Tamás, Magyarország chicagói főkonzulja ünnepi beszédében történelmi párhuzamot vont a múlt és a jelen között, majd megemlékezett arról, hogy az Egyesült Államokban is számtalan megmozdulás hívta fel a figyelmet arra, hogy a magyar forradalmárok hősies küzdelmet vívnak a haza szabadságáért és a függetlenségéért.

"A forradalom leverését követően több mint 30.000 magyar talált menedékre itt az országban. Érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen csodálatos eredményekkel járultak hozzá az Egyesült Államok kultúrájához és tudományos életéhez azok az amerikai-magyarok, akik 1956-ban menekültként érkeztek ide. Kivándorolt honfitársaink nemcsak hogy túlélték a megpróbáltatásokat, hanem későbbi teljesítményükkel beírták Magyarországot az Amerikai Egyesült Államok történelemkönyvébe!" - hangsúlyozta megemlékezésében a chicagói magyar főkonzul.

A rendezvény zárásaként a helyi Borozda Néptáncegyüttes adta elő Kalocsai táncok című koreográfiáját. A magasztos programot követően jó hangulatú beszélgetésekkel folytatódott nemzeti ünnepünk, megható volt látni azokat a vendégeket, akik részt vettek az október 23-i forradalomban és szabadságharcban és 1956-ban ezt követően hagyták el az országot. Bátorságuk, hazaszeretetük erőt ad a mai nemzedék számára is.

Gloria Victis! Dicsőség a hősöknek! Előre Pesti srácok, előre chicagói magyarok!

- írta: Aradvári László -