Busójárás Vancouverben

/ Barna Laura /
barna.laura képe
A télűzés a vancouveri magyar közösségben sem maradhatott el, így február közepén összegyűltünk a gyerekekkel és szüleikkel, hogy vidám hangulatban ünnepeljük együtt a farsangot.
A busókTélűző vígadalomMaszk és kiszebáb készítés

Sokan érkeztek a Magyar Házba, így hamarosan vidám gyerekzsivaj töltötte be a termet, ugyanis a program egy öt állomásból álló ügyességi játékkal kezdődött, melyben a résztvevőknek legalább öt, maximum tíz különböző állatot kellett összegyűjteniük ahhoz, hogy zsákbamacskát kaphassanak. A teljesítendő feladatok között szerepelt mini kiszebáb gyártás, melyet végül elégetés helyett hazavihettek a gyerekek, illetve a karneváli maszkok közül is szebbnél szebb darabok készültek.

Továbbá a gyerekek kipróbálhatták magukat egy izgalmas lufikkal, székekkel és kötelekkel bonyolított akadálypályán, valamint fánkevő versenyen is, mely során kéz nélkül kellett a fellógatott fánkokat elfogyasztani. A mozgalmasabb játékok után pihenésképpen pedig bowling, memóriajáték, pompom fújás, valamint bab és borsó válogatás várta a résztvevőket. Ezen kívül a bátrabbak belenyúlhattak a titkos, letakart dobozba is, hogy tapintás alapján megmondják, mi lapul benne.

Az állatok begyűjtése után következett egy kis beszélgetés és felkészülés a gyerekek számára, hisz a program része volt a busójárás is, ami a kisebbek számára ijesztő lehet a maszkot viselő alakok miatt. Azonban elmondtuk, hogy a nagy, szőrmébe bújt emberek szándéka a tél elűzése és a mulatozás, nem pedig a rémisztgetés. 

Szerencsére végül a vancouveri gyerekek elég bátrak voltak és vidáman csatlakoztak a maskarába bújt Forrás táncegyütteshez, akik moldvai körtáncokat tanítottak nekik. Kicsik és nagyok egymás kezét fogva lelkesen ropták a táncot, mígnem sikerült elüldöznünk a hideg időt és a program végére még a nap is kisütött.

A busók távozásával és a vígadalom lecsendesülésével végül megkezdődött a várva várt jelmezverseny is, melyhez közel harminc gyerek sorakozott fel. Kreatívabbnál kreatívabb maskarákat láthattunk a színpadon, hisz akadtak tündérek, hercegnők, különböző állatok, robotok, legények, kis busók, sportolók, egy bohóc, egy csontváz, egy cukorka automata és még egy csapat M&M’s is.

A zsűri dolga nehéz volt, de végül sikerült kiválasztaniuk a nyerteseket, akik ajándékkal térhettek haza. A mozgalmas programok közben a résztvevők igazi magyar szalagos fánkot is kóstolhattak, ami meghozta a tökéletes farsangi hangulatot, így végül a családok vidáman távoztak.

Utólag is szeretnék köszönetet mondani minden önkéntesnek, aki segített a rendezvény lebonyolításában, különösen a Forrás tánccsoportnak a rendkívüli busójárás élményéért.