BUOD Találkozó és Oktatásügyi Konferencia Kastlben

/ Kapornaky Veronika /
kapornaky.veronika képe
2024. szeptember 21-22-én zajlott a 18. BUOD Találkozó és Oktatásügyi Konferencia Kastlben, a Hárshegy Cserkészparkban. A bajorországi eseményen elsősorban a tagszervezetek képviselői, valamint a magyar nyelv oktatásában szerepet vállaló pedagógusok vettek részt.
Dr. Klement Kornél megnyitja a találkozótRésztvevőkDr. Szilágyi Péter előadást tartCsoportkép a résztvevőkről

A megnyitót és a bemutatkozást követően a résztvevők dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár előadását hallgathatták meg, aki az együttműködő nemzet évének tükrében beszélt a Kárpát medencében és a világ más területein élő magyar közösségek támogatásáról. Ezt követően Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség titkára tartott előadást a diaszpóra iskolatáborairól.

A későbbiekben két csoportra váltak szét a megjelentek: a BUOD Találkozó részvevői dr. Klement Kornél előadásán vehettek részt, aki elsősorban a tagszervezetek közötti kapcsolattartásról és az új tagok toborzásának fontosságáról beszélt, míg az oktatásügy iránt érdeklődők dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár előadását hallgathatták meg a magyar oktatás céljai és feladatai kapcsán mind a Magyarországon, mind a diaszpórában folyó oktató-nevelői munka tekintetében.

Az előadásokat követően a napot kötetlenebb programokkal, hangulatos táncházzal, majd szalonnasütéssel, beszélgetéssel és közös énekléssel zártuk.

A vasárnap is tartalmasan telt el. Délelőtt Arany Tamás előadását hallgattuk meg, akinek kezdeményezésére jött létre a magyar nyelvű Dramatizált Biblia, amely több mint egy egyszerű felolvasása az Újszövetségnek. Az online, mindenki számára elérhető hanganyagok neves szinkronszínészek közreműködésével készültek, zenei aláfestés és hangeffektek színesítik őket, így szinte megelevenednek előttünk az elhangzó bibliai történetek. Ez a nem mindennapi hangoskönyv nagy szerepet játszhat abban, hogy a külföldön élő magyarokhoz ilyen módon is eljuthasson az ige az anyanyelvükön.

A nap hátralévő részében a meghívottak ismét két külön helyszínen folytathatták a közös gondolkodást. Az egyik csoport Gorzó István jóvoltából a hanganyagok és videók készítésének világával ismerkedett, majd Baczur Magdolnának köszönhetően a pénztárkezelés és az egyszerűsített könyvelés kapcsán szerezhettek új információkat.

A másik csoport dr. Balatoni Katalin vezetésével műhelymunkán vehetett részt. A németországi magyar iskolák képviselői itt módszertani és egyéb kérdésekben oszthatták meg egymással tapasztalataikat, együtt kereshettek megoldást a magyar nyelv oktatásának aktuális kihívásaira. Ezt követően az Így tedd rá! programmal ismerkedhettünk meg, melynek során magunk is kipróbálhattuk a módszerhez kötődő játékokat és eszközöket, így hasznos tudást szerezhettünk annak tekintetében, hogyan közvetíthetjük játékos módon a gyermekek felé a magyar népdalokat, néphagyományt és néptáncot.

A szakmai program zárásaként a részvevők kölcsönösen beszámoltak egymásnak arról, hogy a találkozó, illetve a konferencia keretében milyen témákról esett szó, majd búcsút véve egymástól új élményekkel, ismeretségekkel és tudással indultunk haza.