BUOD Találkozó és Oktatásügyi Konferencia, Kastl

/ Kádár Orsolya /
kadar.orsolya képe
2024. szeptember 21-22 között a Kastl mellett található Hárshegy Cserkészpark Turul Házában került megrendezésre a BUOD (Németországi Magyar Szervezetek Szövetsége) Találkozó és Oktatásügyi Konferencia. A kétnapos eseményre Németország különböző pontjairól érkeztek a magyar kultúra éltetésével foglalkozó egyesületek képviselői.
A résztvevőkMoldvai táncház a résztvevőkkelMűhelymunka dr. Balatoni Katalinnal

Az esemény megnyitásaként dr. Klement Kornél, a BUOD elnöke köszöntötte a résztvevőket, ami után dr. Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár tartott előadást: kihangsúlyozta a Magyar Kormány diaszpórát célzó támogatásainak jelentőségégét, az oktatás fontosságát, illetve bemutatta a Hazaváró programot, mely a hazatelepülő magyarok megsegítésére irányul. Ezt követően Szórád Gábor, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség titkára a diaszpórában megvalósuló iskolatáborokat mutatta be, melyek világszerte a magyar nyelv ápolását, illetve a történelmi események élményszerű átélésére fordítják a hangsúlyt.

Rövid szünet gyanánt mindenkinek lehetősége nyílt néhány szóban bemutatkozni, ami egy bensőséges, baráti hangulatot teremtett az eseménynek, sok későbbi beszélgetés kiindulópontjaként is szolgált.

A nap további szakaszát két csoportra bontva töltöttük: a BUOD Találkozó programjában dr. Klement Kornél "Kapcsolatok az egyesületek közös, új tagok toborzása" címmel tartott előadást, az Oktatásügyi Konferencián dr. Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár "Magyar oktatás a diaszpórában" című előadását hallgattuk meg, ami után inspiráló beszélgetés alakult ki az előadó és a részvevők között; sok kérdés, ötlet merült fel, mely segítheti a diaszpórában oktatók munkáját.

A szombati napot közös, magyaros ízvilágú vacsora, egy rövid moldvai táncház és tűz körüli kötetlen beszélgetés, szalonnasütés, jó hangulatú éneklés zárta.

Vasárnap megismerkedhettünk az Arany Tamás előadóművész, kántor kezdeményezésére létrejött, hiánypótló "Dramatizált Bibliával", melynek célja, hogy közelebb hozza az emberekhez az Igét, hogy a Biblia a mindennapok részévé válhasson bárki számára. Ezután a BUOD találkozó résztvevői két témában hallgathattak előadást: "Audio és video kezelés" Gorzó István és "Pénztárkezelés és egyszerűsített könyvelés" Baczur Magdolna előadásában. Az Oktatásügyi Konferencia programjaként dr. Balatoni Katalin műhelymunkáján vehettünk részt, ahol az általa kialakított "Így tedd rá" játékos mozgásfejlesztési módszerét ismerhettük meg mindenki nagy örömére. A népdalokkal, népi játékokkal, mondókákkal átszőtt foglalkozás során szinte észrevétlenül sajátíthattuk el az egyszerű tánclépéseket, miközben az előadó a módszertan ismertetésére is nagy hangsúlyt fektetett, mely nagy segítség a gyermekekkel foglalkozó néptáncoltatóknak.

A nap további részében személyes beszámolóban osztottuk meg egymással az élményeinket, amit az ebéd és közös rendrakás követett.

Friss ösztöndíjasként nagyon jó volt részt venni ezen a kétnapos eseményen, ahol a sok érdekes, hasznos előadás meghallgatása mellett nagyon hamar sok Németországban élő, magyar kultúrával foglalkozó emberrel ismerkedhettünk meg, ami egyfajta biztonsági hálóként szolgál az új környezetben.