Budapesten az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
Az Ausztriai Magyar Pedagógusok Egyesülete színvonalas rendezvénysorozattal emlékezett meg az 1956-os eseményekről a tavalyi, 60. jubileumi évben. A sorozat részeként volt gyermekrajz kiállítás, ünnepi műsor, fogalmazás írása az eseményekre való visszaemlékezésekből, emellett egy szép színdarabot is bemutattak az AMAPED-es diákok. Az emlékév zárásaként, megjutalmazva pedagógusok és gyermekek közös munkáját, budapesti kiránduláson vehettek részt felnőttek és gyermekek 2017. február 18-19-én. Az ötven fő kétnapos kikapcsolódását a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság mellett több ausztriai szponzor támogatta.
Kirándult az AMAPEDA Magyar Operaház lépcsőjénParlamentbenTerror Háza Múzeum

Szombaton reggel nyolc órakor jókedvű csapattal, derűs időben indultunk el Budapestre. Az utazás alatt Mentsik Szilvia, az AMAPED elnöke mesélt Budapest látványosságairól, valamint az ’56-os emlékhelyekről.
Budapesten először az Országházba látogattunk el, ahol köszönhetően az idegenvezetőnek, néhány – általában a nyilvánosság elől elzárt – terembe is bepillanthattunk. Majd elfoglaltuk kényelmes szállásunkat, és ebédelni indultunk. Meglátogattuk a Terror Háza múzeumot, ahol szintén kiváló „kalauzunk” segítségével mélyebb betekintést nyerhettük történelmünk ezen emlékeibe. Az este fénypontja az ExperiDance táncszínház Monte Christo grófja című előadása volt a RaM-Colosseumban. Vasárnap reggeli után az Operaház csodálatos épületét is megnéztük, kívül-belül, majd egy buszos városnézés várt ránk. A Hősök terén megálltunk, és sétáltunk egyet a kellemes időben. Mind nagyon jól éreztük magunkat, és rengeteg szép élménnyel gazdagodva tértünk vissza Bécsbe, késő délután.

Hálásan köszönjük a lehetőséget Mentsik Szilviának, Hartig Kristófnak és az AMAPED-nek, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárságnak, és az ausztriai támogatóinknak.