A bosznia-hercegovinai magyarok gondolatai a magyar kultúráról

Élmények, emlékek és történetek

/ Váradi Tünde /
varadi.tunde2023 képe
Magyarország büszkén őrzi kulturális örökségét, és január 22-én ünnepli a magyar kultúra napját. Ez az évforduló alkalmas arra, hogy összegyűjtsük és megosszuk a magyar kultúrával kapcsolatos személyes élményeinket, emlékeinket vagy történeteinket. A magyar kultúra sokszínű, és egyedülálló a világon.
bukovinai magyarok

 

Arra buzdítottam a bosznia-hercegovinai magyarokat (a szarajevói és Banja Luka-i magyar egyesületek tagjait), hogy osszák meg velünk, mi az, ami számukra különlegessé teszi a magyar kultúrát. Egyébként Vince napjának tradíciói is beleolvadnak ebbe az ünnepi időszakba, amikor a bor összekapcsolódik a kulturális megemlékezéssel. Vince napja kiváló alkalom egy közösség számára, hogy összegyűljön, emlékezzen, és együtt élvezze a magyar kultúra gazdagságát. Ahogyan a népi bölcsesség mondja: „Hogyha szépen fénylik Vince, megtelik borral a pince.” A folytatásban következzenek az egyesületek tagjainak gondolatai:

„Magyarország nem csupán az a föld, amely határain belül lenyűgöző kulturális és történelmi örökséggel büszkélkedik, hanem ott is megtalálható a hatása, ahol a magyarok nemzeti kisebbséget alkotnak. Nekem például egy séta Szarajevó utcáin is különleges varázst hordoz, hiszen számos jelentős létesítményt magyarok terveztek, ezzel maradandó nyomot hagyva maguk után. A magyar kultúra és a modern építészet is egymásba fonódik ebben a városban. A tokaji vagy egri borok senkit sem hagynak hidegen. Ha ehhez hozzáadunk egy gasztronómiai kalandot egy jó gulyás vagy paprikás formájában, megfűszerezve debreceni paprikával, hagyományos recepttel, amelyet anya, nagymama vagy nagynéni készített el, akkor ez már egy különleges történet. Édességként pedig már csak ráadás a mákos tészta vagy dobostorta, házipálinkával a nagyapa vagy a nagynéni hordóiból. Aztán, amikor az öreg hegedű megszólal..., a dallam szárnyán öröm járja át a szívemet... mintha a lélek azt mondaná, tele van gyönyörű érzésekkel a szarajevói magyarok testében, mert a dallam visszavisz gyerekkorom boldog perceibe, és tele gyönyörű érzésekkel továbbsétálok Szarajevói utcáin...”

(Vedad, Szarajevó)

 

„Szeretem Magyarországot! Szeretem a gyönyörű, termékeny, rendben tartott és művelt földjeit, az értelmes és boldog embereket, a magyar kultúrát. Nagyon boldog vagyok, amikor lehetőségem van utazni és meglátogatni az anyaországi városokat. Sok helyen megfordultam, de számomra a királynő a főváros: Budapest, amely az egyik legszebb európai város. Nagyon érdekel a magyar történelem, szívesen olvasok mindent, ami ehhez a témához kapcsolódik. Ami különösen fontos számomra, az a nagyszerű magyar gasztronómia, amely igazi művészet! Csak annyit kívánok magamnak, hogy lehetőségem legyen még Magyarországra látogatni.”

(Biljana, Banja Luka)

 

„Ahhoz, hogy megszeressük valamely nemzet kultúráját, nem feltétlenül kell hozzátartozni, mert az is elég, ha van egy jó barátod az adott nemzetből. Egy évek óta tartó őszinte, hűséges barátság által megszerettem a magyar kultúrát. A HUM Magyar Polgárok családi és gyerekprogramjai, különböző eseményei által a magyar szokásokról, hagyományokról, nyelvről, emberekről, ételekről tanulhattam. Nagyon megtisztelőnek érzem, hogy lehetőségem volt megismerni a magyar történelmet is, a magyar konyhát, a magyar kultúrát. Külön megtiszteltetés és öröm, hogy megismerhettem a magyar férfiakat és a nőket.”

(Borka, Szarajevó)

 

„Ha magadat magyarnak érzed, legalább az alapokat ismerned kell a magyar nyelvből. Tudom, hogy a magyar nyelv az egyik legnehezebb a nyelvtanulás szempontjából, de megéri elsajátítani, mert a legszebb is. Én szeretem a csárdást, mert az az igazi magyar zene. Gyűjtőként évek óta vadászom a különleges és a hagyományos magyar tárgyakat, amelyekből már többször is kiállítást rendeztem Bosznia-Hercegovinában. Aki pedig még nem próbálta a magyar pikáns pörköltet, az nem tudja, mi az igazi jó étel.”

(Dragan M., Szarajevó–Bugojno)

 

„Eddig még csak kétszer látogattam el Magyarországra, de azóta is a szívemben van. Anyai ágon vannak magyar felmenőim, és erre nagyon büszke vagyok. Gyermekkorom jelentős részét egy magyar faluban töltöttem a rokonoknál, ahol megtanultam a magyar nyelv alapjait, megismertem a hagyományokat és szokásokat. Nagyanyámmal, anyámmal és a nagynénikkel többször is részt vettem nemzeti ételek elkészítésében különböző versenyeken. Ma minden új találkozásnak örülök a magyarokkal, ami itt, Németországban, szerencsére gyakran előfordul. A közösségi médiában követem Budapest híreit, az újdonságokat, és remélem, hogy hamarosan újra meglátogatom ezt a gyönyörű várost.”

(Ceca, Banja Luka)

 

„Érdekel a magyar zene. Meghallgatom a régi hagyományos dalokat, az új pop dalokat, valamint ismert, magyar zeneszerzők klasszikus zenéjét, például Liszt Ferencét. Mivel DJ vagyok, jelenleg leginkább a helyi magyar producerek elektronikus zenéje érdekel. Érdekes felfedezni, új dalokat találni, meghallgatni és keverni őket. Szintén érdekel a magyar konyha és az új receptek kipróbálása, különösen a desszerteké.”

(Nina, Szarajevó–Mostar)