Bográcsozás Stockholmban: nyárbúcsúztatás, őszköszöntés

/ Mészáros Attila /
meszaros.attila képe
Szeptember negyedik szombatján a Stockholmi Magyar Ház szabadtéri bográcsozást szervezett, ami rekord méretű összejövetellé változott.
KiskuktákFőszakácsunkLétszámCsapatmunka

– Te Csabi, ötven főre mennyi hús, zöldség kell? – Indult az első kérdés. Majd jöttek sorra a következők... Ugyanis a hét közepén már hetvenre terveztünk, a péntek esti összesítésnél kilencvenöt  vendég jelzett vissza, s a várva várt napon körülbelül százötven magyar érkezett a bográcsozásra. A főszakács szerepét Tóth Csaba vállalta magára, de már péntek este lelkes kis csapat állt össze, s pucolta a hagymát, krumplit, zöldségeket, készítette elő a terepet a szombati főzésre.

Szombaton reggel aztán indult az előkészítés, tűzrakás, a helyszín biztosítása, majd a pörkölt alap elindítása a 70 literes bográcsban. Olyan jó alapot sikerült készíteni, hogy mindjárt két bográcsban és két fazékban rotyogott tovább mennyei illatokkal a gulyás. Délutánra el is készült, amit a lassan érkező vendégek már messziről kiszimatoltak.

Délután a desszertről az ismert süteményes lánc, az Eva’s Bakery gondoskodott Andó Éva szervezésével: az eseményre házi túrós batyu, somlói galuska, mákos guba, torta és kókuszkocka érkezett. Nem kell mondanom, mi magyarok szeretünk enni, így alig két óra alatt az utolsó morzsáig minden elfogyott. A forrón gőzölgő leves, az illatos, porhanyós túrós béles mindenki szívét megmelengette, s aki nem sietett haza, az a tűz mellett még folytathatta a beszélgetést.

Nagyon jó érzés volt a sok összegyűlt emberrel együtt tölteni a délutánt, azt pedig külön öröm volt hallani, hogy hosszú évek óta nem volt már együtt ennyi ember a Stockholmi Magyar Házban, így most újabb rekordot döntöttünk.

Bízom benne, hogy hamarosan hasonlóan nagy részvételű és sikerű rendezvényt tudunk szervezni, hiszen ahol magyarok és finom magyar ételek vannak, az csak jó hangulatú esemény lehet.