Bécsi Pázmáneum: Zsuffa Tünde legújabb könyvének bemutatója

/ Gál Anna Gertrúd /
gal.anna.gertrud képe
A Hírek rabjai című regény aktuális kérdéseket feszeget provokatív módon.
Könyvbemutató: Stumpf András, Zsuffa Tünde, Szávai Viktória, Adorjáni BálintStumpf András újságíró beszélgetett az íróval, Zsuffa TündévelSzávai Viktória és Adorjáni Bálint színművészek olvastak fel részleteket a könyvbőlZsuffa Tünde: Hírek rabjai c. könyve

Zsuffa Tünde ötödik könyve Hírek rabjai címmel jelent meg. Hírek rabjai. Elgondolkodtató cím. Vajon kire vagy kikre utal? Mindenkire? Rám is? Én is a hírek rabja vagyok? Bevallom őszintén, nem olvasok minden nap híreket. De azért igyekszem szinten tartani magam, hetente egyszer-kétszer átfutom a hírportálok főoldalát. Elolvasok néhány cikket és elborzadva, elszomorodva illetve néha nagy ritkán örömmel nyugtázom, hogy még forog a Föld. Nem hiszem, hogy én a hírek rabja volnék, bár ha jobban belegondolok, az mégis csak igaz, hogy nem minden esetben ellenőrzöm az elolvasott cikkek forrását, szavahihetőségét. Innen nézve tehát mégis lehet, hogy rám is igaz a cím. Feltétel nélkül el tudom fogadni egy-egy hír igazságértékét. Pedig pont a mai világban mennyi téves hírkeltés, félrevezetés történik! – Részben erről is szól Zsuffa Tünde regénye.

Az írónő 2007-2018 között a bécsi magyar nagykövetség sajtóosztályán dolgozott. Az ott eltöltött tíz év alatt kiterjedt kapcsolati hálózatot alakított ki főként osztrák újságírókkal, akik közül többekkel baráti kapcsolatba is került. A velük való – sokszor kötetlen – találkozások, beszélgetések által árnyaltabb betekintést nyerhetett az osztrák politikai élet működésébe. Ezek, valamint a nagykövetségen szerzett tapasztalatai hatására írta meg legújabb könyvét. A regény főszereplője Alexandra Zanon, a bécsi kancellária egyik magas beosztású politikusának személyi titkára, ennek megfelelően fontos titkok tudója és őrzője. Egy nap kapcsolatba kerül a kormányt megbuktatni szándékozó jó nevű újságíróval, Christoph Weglerrel, aki mindent megtesz annak érdekében, hogy a még hiányzó bizonyítékokat megszerezze a lánytól. Kapcsolatuk – ahogy az már kezdettől fogva sejthető – szerelemmé válik, s ez komoly konfliktust okoz a szereplők későbbi döntéshozatalaiban: mi fontosabb: a karrier vagy a magánélet? A látszólag szerelmi történet mögött azonban sokkal súlyosabb témákat érint és dolgoz fel az írónő ebben a regényében. Bár hangsúlyozza, hogy a történet fiktív, de a lényegi elemei valósak. Provokatív nyíltsággal és meggyőződéssel ír a jelenkor problémáiról: migránsválságról, erőszakos és terrorista menekültekről, illegális menekültstátuszról, emberkereskedelemről. Ha Zsuffa Tündének az volt a célja, hogy a regényt olvasókat felrázza, s felhívja figyelmüket a világban zajló fontos eseményekre, akkor az egészen biztosan sikerült neki.

A korábbi műveihez hasonlóan 2019. október 16-án, szerdán este ezt a nagy visszhangot keltő könyvét mutatta be az írónő a bécsi Pázmáneumban. A könyvbemutató beszélgetés formájában történt, amelyet Stumpf András újságíró vezetett. Az est folyamán részleteket is hallhattunk a regényből, amelyet Szávai Viktória és Adorjáni Bálint színművészek olvastak fel. A beszélgetés során kiderült, hogy Zsuffa Tünde tulajdonképpen önmagát formázta meg a főszereplőben. Az események nagy része, amelyekből összeáll a történet, a valóságban is megtörtént. Nem feltétlenül személyesen az írónővel, de mégis elég nagy hatással voltak rá ahhoz, hogy úgy döntsön, beemelje azokat a művébe. Zsuffa Tünde elárulta, már készülőben van a könyv második része, amelyben a mostanihoz hasonlóan azokról a már megtörtént, vagy minden bizonnyal hamarosan megtörténő eseményekről fog írni, amelyekről újságíró barátai által szerzett tudomást. Célja továbbra is a provokáció, s hogy minél több ember figyelmét felhívja arra, hogy az újságírók véleményét és észrevételét sokkal komolyabban kellene venni.

Az érdeklődőknek a bemutató után lehetőségük volt személyesen is beszélgetni az est vendégeivel, valamint Zsuffa Tünde dedikálta számukra ezt és korábban megjelent könyveit.