Bécs: versek és dalok a magyar kultúra napján

Koncert, versek, énekelt versek

/ Fazekas Csilla /
fazekas.csilla képe
Január 22-én a bécsi magyarok a Makám együttes koncertjével ünnepelték a magyar kultúra napját a Collegium Hungaricumban. Másnap, január 23-án az "Europa"-Club meghívására Kaiser László és Dinnyés József saját válogatott verseiket és Kárpát-medencei költők énekelt verseit mutatták be a kultúrintézményben.
Bárány Anzelm, a bécsi Collegium Hungaricum igazgatójaMakám együttes BécsbenDr. Smuk András, Kaiser László és Dinnyés JózsefVálogatott versek és Kárpát-medencei költők énekelt versei

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Idén tehát 30. alkalommal ünnepelték a magyarok az ország határain belül és azon túl a páratlan magyar kultúrát. 

A bécsi Collegium Hungaricumban január 22-én este a Himnusz meghallgatása után Bárány Anzelm, a kultúrintézet igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Neves írók, költők kultúráról írt gondolatait olvasta fel, majd utalva a Makám zenekar repertoárjára úgy fogalmazott, hogy a kultúra zászlóvivője az irodalom és a költészet, a zene pedig a hírvivője a nagyvilágba. Kiemelte az idei legfontosabb kerek évfordulókat; Ady Endre 100 éve hunyt el, Weöres Sándor halálának 30., valamint Cseh Tamás halálának 10. évfordulójára emlékezett. A Makám együttest a magyar zenei élet állócsillagaként mutatta be, majd egy Ady-idézettel kívánt jó szórakozást az estéhez és egyúttal minden jót a 2019-es évre:
 

„Adjon Isten ifjuságot, 
Szabadságot, boldogságot, 
Egészséget, pénzt és hitet, 
Szerelmet, hírt mindenkinek.”   

A Makám az etno-zene egyik legmarkánsabb magyarországi képviselője. Pályafutását húsz album fémjelzi, legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái és a dal újra-felfedezése jellemzi. A zenekar a műsora első felében Ady Endre megzenésített verseit adta elő nagy sikerrel, majd saját szerzeményeket is bemutatott. A fúvós és ütőhangszereken kívül hegedű, akusztikus és basszusgitár is megszólalt a színpadon. Magyar Bori énekesnő pedig gyönyörű hangjával mindenkit elvarázsolt.

Január 23-án Kaiser László és Dinnyés József saját válogatott verseket és Kárpát-medencei költők énekelt verseit mutatta be a kultúrintézményben. Kaiser László költő, író, szerkesztő, dramaturg, a független magyar nemzeti irodalom fáradhatatlan motorja. Tizenöt önálló kötete jelent meg és több mint száz könyvet szerkesztett. Dinnyés József zeneszerző, előadóművész, „daltulajdonos”, énekes, gitáros a magyar költészet népszerűsítése érdekében folytatja zeneszerzői és előadói munkásságát. "Költők között zenész, zenészek között költő vagyok" - vallja magáról.

Miután Dr. Smuk András, az "Europa"-Club elnöke köszöntötte a résztvevőket, Dinnyés László nagy magyar költők verseit mutatta be zenei kísérettel, körbejárva a Kárpát-medencét, ezután Kaiser László olvasott fel néhányat saját szerzeményei közül.

„Ne legyen kultúra magyarság és magyarság kultúra nélkül." Kodály Zoltán e gondolatának szellemében versekkel és dalokkal emlékeztek a diaszpórában élő bécsi magyarok egyik legbecsesebb történelmi örökségünkre, a kultúránkra, művészetünkre.