Az első ifi SOMIT tábor Hällebergában

Ismerjük meg egymást!

/ Trombitás Titánia /
trombitas.titania képe
A 23 éve működő Svédországi Magyar Ifjak Társasága (SOMIT) tábort szervezett az ifjabb generációk számára. Szeptember utolsó napjaiban 18-30 éves svédországi magyar fiatalok találkozhattak a Hälleberga-i tábortanyán. Az önfeledt hangulatról a fantasztikus szervezőgárda, a rendkívül mulatságos csapatjátékok és a Szomszédnéni Produkciós Iroda humoristái gondoskodtak.

Miről is szólt ez a hétvége?

A SOMIT 1994-ban alakult az akkor Svédországba érkező fiatalok kezdeményezésére. Ez egy nagyon jól működő szervezet, mely évente 6 alkalommal tart összejövetelt a Hälleberga-i tábortanyán. A SOMIT nem "csak" egy szervezet, hanem egy fantasztikus baráti társaság is egyben, akik informális keretek között is szerveznek találkozókat, együtt szilvesztereznek vagy éppen közösen szervezik meg nyaralásukat. Mindezek arra utalnak, hogy fontosak egymás számára.

A fergeteges hangulat és az összetartozás érzése a fiatalabb generációt is bevonzotta. Az elmúlt években többen is csatlakoztak hozzájuk a 18-30 évesek korosztályaiból és a SOMIT bábáskodása alatt megszervezték a saját korosztályukat megcélzó Ifi SOMIT tábort. Közülük már sokan itt születtek, nem ismernek olyan sok svédországi magyar fiatalt, de szívesen alkotnának egy társaságot és szerveznének maguknak találkozókat. 

    

A cél tehát az volt, hogy az itt élő magyar fiatalok megismerkedjenek és kapcsolatot teremtsenek egymással. Úgy gondolom, hogy a szervezők a célt maximálisan elérték. 35 újonc érkezett mindenfelől az országból, akik a háromnapos rendezvény első estéjén „vakrandin” vettek részt. A 2-2 perces beszélgetések alkalmával mindenki megtudhatott némi információt a másikról, majd a finom vacsora és a tábortűz alkalmat adott a hosszabb és tartalmasabb beszélgetésekre is. A szombati nap a csapatversenyek napja volt. A táborozók vegyes csapatokban vettek részt a mulatságosabbnál mulatságosabb ügyességi játékokban. Mindegyik vetélkedő közül magasan kiemelkedett a szóbeszéd elnevezésű játék, ahol szinte mindenki könnycsordulásig nevette magát. 

A napot a Szomszédnéni Produkciós Iroda stand up műsora koronázta meg. Feri és Szabolcs az este további részében is velünk voltak és szívesen vettek részt a közös játékokban is. Este finom grillvacsora mellett a szervezők ismertették az eredményeket és közös táncos mulatsággal zártuk a napot.

A SOMIT őszi táborában „letesztelt” szabadulószóbás játékot is kipróbálhatták a táborozók. A siker most sem maradt el.

Vasárnap közösen kiértékeltük a mögöttünk álló napokat. Az egész rendezvény nagyon pozitív visszajelzést kapott a résztvevőktől. Nehezen ment a búcsúzkodás, mindenki maradt volna még. A szervezésben és a lebonyolításban Kovács Gábor és Kovács Nóri ösztöndíjas társaimmal együtt jómagam is részt vettem. Reméljük, hogy hamarosan ismét segédkezhetünk az immár második ifi SOMIT táborban!