Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének ünnepi megemlékezése az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából

/ Dancsa Anita /
dancsa.anita képe
Az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége 2016. november 9-én a bécsi Altes Rathaus dísztermében tartotta ünnepi megemlékezését az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából.
Mag. Hollós József és Dr. Perényi Jánosünnepi megemlékezés a Központi szövetségnélünnepi megemlékezés a Központi Szövetségnélünnepi megemlékezés a Központi Szövetségnél

Az európai himnusz elhangzását követően Mag. Hollós József, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke mondott köszöntőt: „… ezzel a ma esti rendezvénnyel a Központi Szövetség is beállt a most már jó pár hete folyó megemlékezések és ünnepségek sorába. …Az elképzelésünk egy szerény megemlékezésről szól, ahol meg szeretnénk mindenki lelkét és szívét érinteni. Azokra gondolva, akik az akkori történteket átélték, akiknek tevékenysége és áldozatai nélkül nem történt volna az meg, amely a világot megrengette, amely megmutatta az emberiségnek, hogy egy kis országban is van mindennek határa, amelyet nem szabad túllépni egy nagyhatalomnak sem…”

Dr. Perényi János, rendkívüli és meghatalmazott bécsi magyar nagykövet ünnepi köszöntőjében rámutatott arra, hogy 1956 „közvetve vagy közvetlenül elindított egy történelmi folyamatot, ennek egyes állomásai a prágai tavasz, … végül a berlini fal, illetve a drótkerítés, a vasfüggöny leszakadása… Ha osztrák szempontból nézzük, akkor azt kell mondani, hogy 1956-nak óriási jelentősége volt a fiatal második köztársaság tudatképzésének elindításában.”

Mag. Muna Duzdar, a diverzitás, közszolgálat és digitalizálás osztrák államtitkára videó üzenetben emlékezett meg az 1956-os forradalom és szabadságharcra.

Az ünnepi megemlékezés részeként két tudományos előadás mutatta be az 1956-os forradalmat és szabadságharcot, annak hatását a két országra és azok kapcsolatára. Dr. Maximilian Graf, a Bécsi Tudományegyetem, Jelenkori Történeti Intézetének munkatársa, az 1956-1989 közötti időszakról, az osztrák-magyar közeledésről beszélt. Dr. Kókai Károly, Bécsi Tudományegyetem, Finnugor Tanszékének tanára kultúrtörténeti szempontból elemezte 1956-t, illetve annak következményeit. A forradalom elbukását követően olyan személyiségek érkeztek Bécsbe, akik nagy hatással lettek az ausztriai kulturális és művészeti életre.

A köszöntő beszédek és a tudományos előadások között magyar előadók tolmácsolásában a résztvevők meghallgathatták a világ népeihez intézett Segélykiáltást, Ausztria a Szovjetunió kormányához intézett Tiltakozó jegyzékét, majd Albert Camus nyilatkozatát 1956-ról.

A Bécsi Magyar Iskola diákjai Varga Gyula 1969-ben írt „Szót kér a védelem“ című hangjátékát adták elő, amely a bécsi magyarok 1969-es októberi ünnepi megemlékezésén került először bemutatásra. Szabó Bernadette, Tamási Barbara, Bölcskey-Molnár Dávid, Tök Tamás, Sass András, Molnár Hunor diákokat Lengyel Ferenc készítette fel.

Az ünnepi megemlékezés Ausztria és Magyarország himnuszaival ért véget.

A rendezvény keretében az Ausztriai Magyar Kutatóintézet által összeállított „1956 a sajtóban” című kiállítást tekinthették meg jelenlévők.