Az ausztráliai magyar bányászok nyomában

Coober Pedy és a magyar opálbányászat

/ Nyakas Gergő /
nyakas.gergo képe
Az elmúlt hetekben Coober Pedyben jártam. Breglecz Viktor, Adelaide egyik magyar klubjának vezetője meghívott, hogy lássam az opálbányászat székhelyét. Mivel egyházi kcsp-s feladatom, többek között a magyar közösségek lelki építése, így jött az ötlet, hogy felkeressem a helyi magyarokat, mindebben Szabó Attila adelaide-i lelkész is támogatott, tanácsaival ellátott. Várakozással indultam útnak...
Házi istentisztelet az idős magyarokkal, Coober Pedybencoober pedyi temetőCoober Pedy opálBreglecz Viktorral és egy helyi őslakossal (aborigin)

Elvinni az Igét, melyet Isten helyezett a szívemre. Így, a böjti időszakban a pusztába készülni – ez egy sajátos lelki töltetet adott az útnak. Ezért az igehirdetés a Krisztus által felkínált élő vízről szólt a kiszáradt pusztában élő magyar testvéreinknek. Akiknek a magyar szó mellett az igehirdetés is lelki felfrissülést hozott. Meghitt alkalmunkat az általuk választott kedves énekekkel zártuk.

---

Nemcsak az élőket kerestük fel. A temetőben nyugvó magyarok sírjait is felkerestük, kegyeleti megemlékezésen. A magyar sírok felett Jób könyve 19. részének 25. versével emlékeztünk meg: „ Mert én tudom, hogy az én Megváltóm él, és utoljára az én porom felett megáll.” Mi magunk is megálltunk a feltámadás és a találkozás reménységében, azoknak a magyaroknak a sírjait fölött, akik a boldogulás és a jobb élet reménységében vándoroltak el e kietlen tájra.

---

A második napra beborult. Nem látjuk a napfelkeltét, pedig az izgalom miatt ma sem tudtunk sokáig aludni. Így a második napon a bányászfaluval és annak lakosaival, az élettörténetekkel ismerkedünk. Bármerre járunk, elhangzik ennek az épületnek az építésénél magyar kezek is munkálkodtak – a legnagyobb szállodától a kórházig. Megérkezünk az egyik idős magyar nénihez, Kruz Jolán aki Hajdú-Bihar megye Gáborján nevű településéről származott el. Ő mesél az életéről, amelyből sokat megtudhattunk, például, hogy miért is jöttek ki a pusztába az emberek, oly távol mindentől. Hiszen a legközelebbi kórház is 540 km-re van, ha komoly beavatkozásra kerülne a sor. Emberek tömegeit vonzotta a meggazdagodás lehetősége, amellyel nem mondok nagy dolgot, hiszen sok mindent megtesznek ma is az emberek a családjuk jövőjének biztosításáért. Mégis az, hogy ennyire szélsőségekig menjen el mindezért az ember, az már nehezen elképzelhető. Minden jelenséghez meg kell ismernünk előbb a történelmi összefüggéseket, ahhoz hogy átlássuk, megérthessük mindazt.

Akkoriban az ausztrál kormány igen támogatta azokat, akik valamilyen földmunkába kezdtek. Így, akiknek csak egy kis lendület kellett volna a kalandvágyához, könnyen megadatott a motiváció is, s idővel már erre a motivációra nem is volt szükség, mert a híres Coober Pedyben felfedezett opál híre hamar idevonzotta az embereket a világ minden tájáról. „A diaszpóra nemzeteit különösen, hiszen ők már előtte is ezzel foglalkoztak, még Andamokában” – meséli Viktor és Jolán, mert ők még ott ismerték meg egymást.

Jólesik neki a magyar szó, a beszélgetés a hazáról,és a lelki dolgokról. Szeretettel búcsúztunk el egymástól, hozva a hírt, hogy az ott élők szeretettel gondolnak vissza az otthon szerzett emlékekre.