Áprilisi helyzetjelentés Montrealból

Régi munka új köntösben

/ Nemes Csilla Szidónia /
nemes.csilla.szidonia képe
«Ça va bien aller», azaz Minden rendben lesz! – olvasható Montreal utcáin számos formában: gyerekrajzokon az otthonok ablakára ragasztva, krétarajzon a járdán, buszmegállóban hirdetőtáblán, iskolák, óvodák, kávézók, boltok bejáratánál. Mindenütt szivárvány kíséretében.
Minden rendben leszKóréh Ödön vasárnapi iskolás kisfiú színezVonya Róbert kiscserkész munkájaNői kör - a hölgyek egy része

A szivárvány óhatatlanul az ószövetségi történetet juttatja eszünkbe: Isten az özönvíz után ezzel a csodálatos természeti jelenséggel pecsételte meg ígéretét. A nagy pusztítás, a vihar, a megpróbáltatás után... A reménység szivárványai mindenütt felbukkannak abban a kanadai nagyvárosban, ahol országos viszonylatban hetek óta a legmagasabb a koronavírus-fertőzöttek száma.

Beletelt egy kis időbe, mire felocsúdtunk, és Montrealban is elkezdtük átszervezni az eddig jól bejáratott magyar közösségi programokat és a munkát, hiszen az előállt új helyzet új kihívásokat hozott, de új lehetőségeket is teremtett. Nem állt le a munka, csak más formát öltött. A virtuális világ – a technika vívmányainak köszönhetően – meghódította azt a teret, amit oly sokáig megpróbáltunk több-kevesebb sikerrel védeni a közösséggyakorlás javára. Most pedig főszerephez jut minden téren és formában, a mindennapjainknak szinte elengedhetetlen kellékévé vált. És így lett az ösztöndíjas nappalijából is alkalomadtán tanterem, előadóterem, imaterem vagy éppen iroda.

Mint minden néptánccsoport, a montreali Bokréta Néptáncegyüttes különböző csoportjai (pici, gyermek, ifi és felnőtt) is kénytelenek voltak átállni – a vezetők koordinálásával – az egyéni otthoni próbákra.

A montreali cserkészélet sem állt le, csak átalakult, és a körülményekhez, valamint a korlátozásokhoz alkalmazkodva a montreali 37. Szent Margit lánycserkész- és 23. Szent László fiúcserkészcsapat is módosította az addigi megszokott programját. A kiscserkészek próbapontokhoz igazított anyagát Herédi Mária közkapcsolatokért felelős cserkészcsapattiszt és Viski Tímea segédtiszt koordinálja és állítja össze, elektronikus úton továbbítja hétről hétre. A nagycserkészek Csukly Erzsébet és Edvi István csapatparancsnokok vezetésével őrsökben „találkoznak”, és hamarosan megkezdik a felkészülést a 2020. július 30. – augusztus 9. között megtartandó (és mindez ideig hivatalosan még nem törölt) Jubileumi Nagytáborra.

A vasárnapi iskolások is „új köntösben” ismerkednek meg egy-egy bibliai történettel, a húsvétot megelőző és azt követő eseménysorozatok animációs filmek segítségével elevenednek meg, elektronikus formában továbbított színezőkkel, feladatlapokkal kiegészülve.

Ahogy a jelenlegi hivatalos otthonoktatás, úgy a magyar közösségek keretein belül működő gyerekprogramok lebonyolítása is az eddigieknél még több odafigyelést, még nagyobb elköteleződést kíván meg a szülőktől.

A Montreali Magyar Otthon kiemelten veszélyeztetett korosztályba tartozó lakóit egy sor szigorú intézkedéssel próbálja a vezetőség minél jobban védelmezni. Ez azt is jelenti, hogy a szokásos hétfő délelőtti bibliaórák szükség szerint átalakultak ugyanazon időpontban lebonyolított telefonos alkalmakká, lelkigondozói beszélgetésekké.

A Montreali Első Magyar Református Egyház szervezésében havonta tartott női kör áprilistól új formában került meghirdetésre. Az első online alkalomhoz skype-on keresztül több mint tíz hölgy csatlakozott (a személyes jelenlét elmaradásával a nagyobb, akár tartományokon átívelő távolságok ezúttal nem jelentettek akadályt), akik – a kezdeti nehézségek leküzdése után és a körülmények ellenére – meghitt „közösségi” beszélgetés bátor létrehozói lettek. Reménység szerint májusban majd azok is részt tudnak venni, akik technikai okok miatt áprilisban kénytelenek voltak „távol maradni”.

Tavaly ilyenkor minden magyar szervezetnél már javában folytak a húsvéti előkészületek. Idén – objektív okokból – elmarad a sürgés-forgás, a külsőségek bizonyára kevesebb jelentőséggel bírnak. Ám több a lehetőség arra, hogy a kényszerből vállalt távolságtartás, bezártság közepette rájöjjünk: lélektől lélekig a távolság nem egyenlő a fizikai távolsággal. A lelki kapcsolódáshoz nem kell feltétlenül elhagyni otthonunkat, mert a lelket nem lehet falak közé bezárni, ahogyan a sír sem tudta Jézus Krisztust fogságban tartani.

„Az első húsvét ünnepén

Mi történt? Oly csodás!

A sír kinyílt, a sír üres,

Mert van feltámadás!

Örvendj, örvendj,

Mert van feltámadás!” (Részlet egy húsvéti gyerekénekből)

Isten Fiának halála által van feltámadás, van remény az örök életre. A szivárvány is hirdeti: a vihar, a megpróbáltatás elmúltával lesz örvendezés. Isten kegyelméből minden rendben lesz!

(Képek: Kóréh Melinda, Vonyáné Buta Éva, skype-felvétel, valamint a cikk szerzője)