Anyák napja kicsit másképp

Hogyan „ünnepeltünk” május első vasárnapját ?

/ Dr. Török Tímea Krisztina /
torok.timea.krisztina képe
Bár ahogy említettem, május 1-étől a Dél- Afrikai Köztársaságban bevezették a 4-es szintet a korábbi ötös helyett, ez még korántsem eredményezett jelentős enyhülést a korábban bevezetett szabályokhoz képest.
népviselet1anyák napjaDIY

Továbbra is kijárás tilalom van érvényben este 8 és reggel 5 óra közt, de a kormányzat kéri az embereket, hogy maradjanak otthon, kivéve a szükséges bevásárlás elintézését, engedélyezték a szabadtéri edzést, de kizárólag reggel 6 és 9 óra közt, páran visszatérhettek dolgozni, illetve néhány egyéb dolog árusítását is lehetővé teszik mint korábban. Ugyanakkor kötelezővé tették a maszk viselését, az éttermek továbbra is zárva vannak, nem lehet sem tartományon, sem országon  kívülre utazni. Mivel a „social distancing” továbbra is érvényben van, ez nem teszi lehetővé  a rendezvények szervezését a Szövetség számára, egyelőre előre láthatatlan ideig.

Így ez a minden évben szokásos Anyák napi rendezvényt is érintette, mely elmaradt. Ennek ellenére igyekeztem különböző ötletekkel színesíteni a Szövetség facebook oldalát, tekintettel arra is, hogy május 1. előtt igen korlátozott volt a megvásárolható dolgok listája, így a szokásos ajándékok, mint a virág vásárlása nem igazán volt lehetséges. Többnyire online téren „zajlik” az élet, még április folyamán ennek keretében részt vettünk „Az egy nap népviseletben” elnevezésű kezdeményezésben is, mindenki magára öltötte azt a magyar ruhadarabot, amit otthon talált. Sajnos a viseletek mind a Tanyán vannak, így annak lehetősége, hogy teljes „díszben” pompázva készítsünk fényképeket, most az említett helyzet miatt nem volt lehetséges. Azonban az itt élők így is kitettek magukért, melyet a csatolt képek is alátámasztanak.

Visszatérve az anyák napjához. Mivel a húgom nagyon szereti a csináld magad kurzusokat – készítettünk már bőrsarut együtt, illetve ő bőrtáskát, ékszereket és kozmetikumokat is –, így nekem is van némi fogalmam ezekről. Tőle is rengeteg ötletet kaptam, bár az általa készített fürdőgolyók receptjét még nem töltöttem fel a Szövetség honlapjára, mivel arra gondoltam, hogy megtartom egy későbbi alkalomra, hátha az idei évben lesz még lehetőségünk összegyűlni a Tanyán és közösen elkészíteni egy „DIY” foglalkozás keretében. De töltöttem fel anyák napi „cupcake rózsacsokor” receptet azoknak, akik szeretnek sütni, illetve só-liszt gyurma ékszer készítési útmutatót vagy a kisebbek részére letölthető anyák napi színezőt,  továbbá levendulás fürdősó, bőrradír és ajakbalzsam is szerepelt az ötletek közt, olyan anyagok felhasználásával, melyek minden háztartásban megtalálhatók vagy a megvásárolhatók voltak a lockdown idején is.

Emellett a Minden napra egy mese keretében is anyákról szóló meséket válogattam, illetve anyák napján egy verset töltöttem fel és egy rövid összefoglalót az ünnepről, ha már más módon nem tudtunk megemlékezni az édesanyákról.

És akkor most egy kicsit személyesebb hangvételű dolog: nyilván mindenki úgy véli, hogy a saját édesanyja a legcsodálatosabb a világon és ez így is van jól. Nekem is az én anyukám az abszolút „szupersztárom”, akire kicsi korom óta szerettem volna hasonlítani. Ez nagy szerepet játszott a pályaválasztásomban, mivel anyu is jogász én is efelé orientálódtam. Bár nem vagyok egy sírós alkat, idén – nyilván  a jelenlegi bizonytalan helyzet miatt is – anyák napja előtt pár nappal elsírtam magam, hisz realizáltam, hogy a névnapom és anyák napja egy napra esik és feltehetőleg még hosszú ideig nem fogok tudok hazautazni, hogy lássam anyut. De legalább egy videóhívás alkalmával most is biztatott, mondta, hogy tudja, hogy erős vagyok és ezen is túl leszünk, minden rendben lesz.

Mindig azt láttam tőle, hogy akárhogy is alakult az élet, a munka, kitartott és mindig 100%-ot nyújtott. Ez most, ezekben a nehéz időkben példaként áll előttem. Köszönöm neki, hogy mindig támogatott, akármilyen döntést is hoztam az életben, elfogadta, de láthatatlan „védőhálóként” mindig ott volt nekem, így tudtam, hogy nem eshetek nagyot. Azt hiszem mindenki nevében mondhatom, hogy köszönjük, hogy vagytok nekünk, Édesanyák, mindannyian mások és különlegesek vagytok, azonban egy biztos: a saját gyermekeiteknek mindig ti lesztek a „legjobbak”, mert feltétlenül szeretünk Titeket és nem tudunk elég hálásak lenni Nektek azért, amit értünk tettetek és tesztek az életetek során. Jobban nem is lehetne ezt megfogalmazni, mint ahogy  József Attila tette egy versében :

„Nem tud úgy szeretni a világon senki,
mint az édesanyám tud engem szeretni.”