Adventi szokások felelevenítése Banja Lukában

/ Rontó Martin /
ronto.martin képe
Mit szimbolizál az adventi koszorú? Mit jelentenek a gyertyák? Milyen magyar szokások és gasztronómiai ételeket jellemzőek erre az időszakra? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Banja Luka-i magyar közösség tagjaival.
Milivojević Irén előadása az adventi hagyományokrólBöjtös mézeskalácsMézeskalács ajándékAdvent első gyertyája

Rövid előadás keretében közösen elevenítettük fel az adventi szokásokat és hagyományokat. 2024. december 3-án egy rövid előadás során ismerkedtünk meg az adventi és karácsonyi időszakhoz kötődő hagyományokkal. Ezek a szokások a magyar lakta településeken korábban mindennaposak voltak, azonban napjainkban egyre inkább visszaszorulnak, még a vidéki településeken is.

Az előadást Milivojević Irén nyitotta meg egy rövid beszéddel, amelyben ismertette, miért fontos az adventi szokások ápolása. Ezt követően közösen meggyújtottuk az első adventi gyertyát. Annak ellenére, hogy a Banja Lukában élő magyarok többsége az ortodox vallás szokásait követi, az adventi koszorú és a hozzá kapcsolódó ételek mindmáig fennmaradtak egyedi formájukban.

Sokan még emlékeztek a Luca pogácsákra, Luca búzára, illetve a Borbála napi ágmetszésekre. A karácsonyt megelőző gasztronómiai ételek közül hiányoztak a bejglik és rétesek, de még a mézeskalács készítés is eltűnt pár generációval ezelőtt. A halászlé, a halas szárma és a böjti ételek azonban megmaradtak.

Ennek magyarázata a vallásban keresendő. A görögkeleti vallás hagyományai szerint a karácsonyt megelőző időszak 40 napos böjtből áll, amely november 28-án kezdődik, és január 6-án, az ortodox karácsonnyal ér véget. Ebben az időszakban tilos húst, tejterméket és tojást fogyasztani.

Ennek tudatában készítettem el a „böjti” mézeskalácsokat az egyesülettagok számára, amelyeknél nem használtam tojást. Diákjaim különösen örültek ennek a meglepetésnek. Az előadás zárásaként a jelenlévők megosztották egymással, ki milyen tradíciókat tart otthon, valamint melyek voltak azok az új ismeretek, amelyeket az előadásból merítettek. A gasztronómiai titkok és az adventi hagyományok megismerése után folytattuk a magyar nyelvoktatást.