5 érdekes tény, amit nem tudtál a magyarok alapította brazil városról

/ Hammer Angéla /
hammer.agela képe
Jaragua do Sul-i magyar közösség már önmagában is sok érdekességet hoz magával, hiszen itt a magyar hagyományok több, mint 130 év után is élőek maradtak. A város pezsgő életéről olvashatunk 5 érdekességet, amik segíthetnek közelebb kerülnünk egy fizikailag nagyon távoli, mégis annál közelebbi kultúrához.
A templom alapító okirata 1922-bőlChiesetta Alpina templom, a bevándorlók emlékműveA magyar ház GaribaldibanGaribaldi, a magyarok első letelepülési pontja a régióban

1. A várost magyarok alapították 1891-ben

Jaragua do Sul Latin Amerika déli részén található, Brazília Santa Catarina államában. Az 1890-es évek végén Veszprém környékéről érkező családok alapították, akik akkori létszáma körülbelül 230 családot számlált. A magyarok pontos útvonala mai napig ismert, és ösztöndíjasként nekem is volt lehetőségem ezen az úton végighaladni a banánültetvények között. Az itt élő magyar közösség tagjai tehát negyedik vagy akár ötödik generációs leszármazottként ápolják őseik hagyományát.

2. A magyar városrész neve Garibaldi

A helyi magyar városrész nagyon nyugodt környezetben található, és a Garibaldi nevet viseli. Habár a mai városközpont nem itt található, de a terület a helyi magyarok lelkes hagyományőrző munkájának köszönhetően nagyon pezsgő.

Egyébként a városban a magyarokon kívül jelentős számú olasz és német származású lakos is él. A bevándorlás jelképeként épült meg a város egyik legszebb kilátó pontján a Chiesetta Alpina templom, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik a városra, Garibaldira, és tiszta időben az Atlanti-óceán partja is látható a távolban.

Ha megfelelő magyar származású „idegenvezetővel” látogat ide az ember, ahogy nekem is volt szerencsém tenni, akkor ő pontos képet tud adni nekünk az ide érkező magyarok útvonaláról.

3. A Szent István templom volt a város első temploma

1902-1922 között zajlottak Jaragua do Sul első templomának építkezési munkálatai, melyet Szent István templomnak neveztek el. A templomban akár saját kezünkben is tarthatjuk az alapító okiratot 1922-ből, melyben a templom építési munkálataihoz hozzájáruló családok neveit is elolvashatjuk.  

A templom közvetlen közelében található egy iskola „Escola Municipal Santo Estevão”, azaz Szent István Iskola, amely alap-és középfokú oktatást nyújt a diákoknak.

Mind a templom és az iskola is máig működő intézmények.

4. Jaragua do Sul, a rétes fővárosa

Kétévente szokták megrendezni a Rétesfesztivált a városban. A rétes ebben a régióban egy nagyon kedvelt étel. Jaragua do Sul Santa Catarina rétes fővárosa címét is megkapta, és jelenleg folyamatban van az étel Jaraguá do Sul szellemi örökségeként való nyilvántartásba vétele. A márciusban megrendezett Magyar Vacsorán nekem is volt lehetőségem megkóstolni a rendkívül finom túrós rétest, amit a helyiek készítettek.

5. A Dunántúl Táncegyüttes jövő évben lesz 30 éves

1995-ben kezdte meg működését a csoport, amely mai napig töretlen lelkesedéssel igyekszik elsajátítani a Kárpát-medence táncait. A tánccsoport a nevét a Dunántúli táncokról kapta, amivel a táncosok először kezdtek el foglalkozni. Mára ez a repertoár bővült, és a csoport többek között mezőségi, moldvai és szatmári táncokat is megismerte. A próbák helyileg Garibaldiban, nagyon kellemes környezetben, a banánföldek között zajlanak.