1956-os genfi megemlékezések

/ Rengei Boglárka /
rengei.boglarka képe
Október 22-én a Genfi Magyar Egyesület, együttműködve Magyarország Svájci Nagykövetségével és az ENSZ Állandó Képviseletével emlékműsort rendezett a genfi Victoria Hall-ban.
A csodálatos Victoria Hall"A szabadságért és függetlenségért" című kiállításunk a Kulturális KözpontbanÁllófogadás az október 23-i megemlékezés utánSzórólapunk A berni követ vetítésére a Grütli moziban

A rendezvényt Kiss-Borlase Egon, a Genfi Magyar Egyesület vezetője nyitotta meg, ezt követően pedig Nagy István, Magyarország berni nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket magyar és francia nyelven. Kiemelte, hogy Svájc 1956-ban 12000 menekültet fogadott be, és egész Magyarország nevében nagyon hálásak vagyunk nekik szolidáris magatartásukért. Mindezek után Martonyi János volt külügyminiszter mondott ünnepi beszédet, végül pedig Nicolas Brühl nagykövet, a svájci Szövetségi Külügyminisztérium helyettes államtitkára méltatta a magyarok svájci integrációs képességét, valamint hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalmi értékek a mai napig a legfontosabb vívmányai minden európai államnak. Az ünnepség a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának fellépésével folytatódott, és felcsendült Beethoven Egmont nyitánya, mely mára sokak számára a magyar forradalommal védjegye. A koncertet Vásáry Tamás virtuóz zongoraművész dirigálta, aki mind játékával, mind karmesteri képességeivel felejthetetlenné varázsolta az estet!  

Október 23-án a Genfi Magyar Katolikus Misszió, a Genfi Magyar Protestáns Gyülekezet és a Genfi Magyar Kulturális Központ szervezett közös ünnepi megemlékezést a forradalom 60. évfordulója alkalmából a Cointrin-i kápolnában és a mellette lévő könyvtár épületében. A szentmisét és ökumenikus liturgiát követően Stipitz Árpád atya mondott ünnepi beszédet, melyet két esztergomi diák és a genfi születésű Igó-Kemenes Timó verses-dalos összeállítása követett. Ezek után egy állófogadás keretében volt alkalma a vendégeknek beszélgetni, ami után a Kulturális Központ megnyitotta „A szabadságért és függetlenségért" című kiállítását, levetítettük az 1956-os Emlékbizottság által közzétett „Játsszunk nyugodtan" történelmi rövidfilmet. Végezetül pedig a Kulturális Központ egy 1989-ben, az akkori MDF által készített emlékérmet ajándékozott a megemlékezés vendégeinek, hogy hazavihessenek magukkal egy emléket. Sokak visszajelzése szerint évek óta nem vettek részt ennyire színvonalas megemlékezésen, amire külön büszkék vagyunk!

Október 24-én este 19:00-i kezdettel Dr. Horváth Zsuzsanna nagykövet, Magyarország Állandó ENSZ képviselője és Dr. Kiss Rajmund nagykövet, Magyarország Állandó WTO képviselője tartottak fogadást Magyarország Állandó Képviseletén. A fogadás alatt a nagykövetasszony egy megható beszédben emlékezett meg 1956 eseményeiről és kiemelte, hogy a rendszerváltás utáni első országgyűlés első elfogadott határozata október 23-át nemzeti ünneppé nyilvánította.

Október 28-án a Genfi Magyar Kulturális Központ és Magyarország Állandó Képviseletének közös szervezéseként "A berni követ" című magyar sikerfilmet vetítettük a genfi Cinémas du Grütli moziban 21:00 órától. A nézőket a Magyar Misszió felajánlásának köszönhetően fél órával a rendezvény kezdete előtt pezsgővel és pogácsával fogadtuk. A genfi magyar közönség így együtt emlékezhetett a milliók életét megváltoztató forradalomra, a nemzetközi genfi közönség pedig kicsit jobban megismerhette történelmünket.