Vállalkozni Dániában..... #1 Dánia Transport

Interjúk Dániában élő magyar vállalkozókkal

/ Szilvási Tünde Judit /
szilvasi.tunde.judit képe
Külföldre költözni és új életet kezdeni önmagában is hatalmas feladat. Azonban vannak olyan bátor, elhivatott, kíváncsi, esetleg kalandvágyó magyarok, akik úgy érezték, ennél nagyobb kihívásokkal is megbírkóznak, ezért vállalkozást indítottak Dániában. Velük készítettem interjúkat.
Urvari Lajos és Somlósi ÁgnesTetriszTetrisz2Jótékonyság

Külföldre költözni és új életet kezdeni önmagában is hatalmas kihívás. Számtalan cikk, interjú, műsor, blog, vlog foglalkozik azzal, hogy egy külföldre költöző magyar számára mik jelentik a legnagyobb nehézséget az anyaország elhagyását követően. Megtanulni az ország nyelvét, megérteni a kultúrát, beilleszkedni és egy új rendszer részévé válni, felkutatni, hogy milyen élelmiszerekkel helyettesíthetők legügyesebben a magyar menühöz szükséges alapanyagok. Felfedezni a hasonlóságokat - különbségeket, új kapcsolatokat, barátságokat kötni, új szokásokat kialakítani, mind-mind a külföldön újrakezdés része. A hosszú lista ellenére sokan vannak olyan bátor, elhivatott, kíváncsi, esetleg kalandvágyó magyarok, akik úgy érezték, ennél nagyobb kihívásokkal is megbírkóznak, ezért vállalkozást indítottak Dániában!

Ez azért különösen érdekes, mert Dániában elképesztően jó alkalmazottnak lenni. Egy erős és jól felépített szakszervezeti rendszer biztosítja a munkavállalók védelmét amellett, hogy állami szinten is igazán kedvezőek a feltételek. A munkaidő mindössze 7,5 óra és figyelnek rá, hogy kényelmesen megebédelhessen az ember, megigyon egy-egy kávét, vagy hogy péntek reggelente közösen reggelizzenek a dolgozók. A betervezett munka mennyisége is általában kényelmesen elvégezhető. Az előírt, minimálisan 30 szabadnap és a feriepenge (szabadságpénz) mellett pedig a nyaralás/telelés sem számít luxusnak. Amennyiben megszűnik a munkaviszony az A-kasse (munkanélküli biztosítási rendszer) két éven át biztosítja a fizetés 80%-át, és emellett képzési lehetőségeket, tanácsadást is igénybe vehetnek azok, akik éppen két munkahely között vannak. Általánosságban elmondható, hogy aki Dániában rendelkezik határozatlan idejű munkaszerződéssel, arra jó eséllyel egy nyugodt és kiszámítható élet vár.

Akkor mégis miért gondolja valaki, hogy a félretett pénzét egy vállalkozásba fekteti – ráadásul külföldiként? Miért választja bárki a heti 37,5 órás kényelmes munkarend helyett a folyamatos stresszt és felelősséget? A nyaralás és a szabadnapok tervezése helyett miért készít piacfelmérést, marketingtervet, rendezi a számlákat, szaladgál a könyvelőhöz és aggódik a forgalom miatt?

Olyan dániai magyar vállalkozókat mutatok be ebben a sorozatban, akik ezt az utat választották, és ma már sikeres üzletemberek. Sőt, olyan sikeres üzletemberek, akik amellett, hogy integrálódtak a dán rendszerbe,  megőrizték magyar identitásukat. Ez a magyar identitás pedig az üzleti életben és közösségi szerepvállalásukban is nagy jelentőséggel bír.

 

Dania Transport

A dániai magyar közösség életében az egyik legismertebb cég a Dánia Transport. Ez az ismertség nem csak annak köszönhető, hogy a Dánia és Magyarország közötti szállítási igények kielégítésére szakosodtak. Fontos szereplői, támogatói a magyar eseményeknek. Nekik köszönhetik a magyar gyerekek, hogy a Mikulástól magyar édességekkel teli csomagot kapnak évről évre, hogy a színházi előadásokhoz kiérkezhetnek a díszletek is, de főszervezői, szponzorai jótékonysági gyűjtéseknek és a Március 15-i magyar kvízesten is a szponzorok között szerepeltek. Gyakorlatilag nehéz olyan magyar közösségi kezdeményezést említeni Dániában, amiben ne vállalnának valamilyen formában szerepet.

A céget Somlósi Ágnes és férje Urvári Lajos alapították. Őket faggattam kicsit a vállalkozói lét rejtelmeiről és a tapasztalataikról.

 

 

Hogy jött az ötlet, hogy belevágjatok, és miért pont ebbe?

Pont 10 éve jöttünk ki Dániába megcsodálni a lehetőségeket. A vendéglátóiparban helyezkedtünk el, és lenyűgözött minket, hogy milyen közvetlenek a dánok. Az ötödik pofa sör után. :D. Mivel 2009 előtt is külföldön éltünk, tudtuk jól, hogy mi kell a magunkfajta, külföldre szakadt magyar “migráncsoknak”: a RUDI meg a PÁLESZ. Na de ki fogja ezt kihozni? Bár lázasan kerestük, nem találtuk meg az Angliából már jól ismert lóti-futi magyar futárcégeket a dán viszonylaton, ezért nem maradt más választásunk, alapítottunk egyet. A frappáns DANIA TRANSPORT név ideiglenesnek indult, de azóta sem jutott jobb az eszünkbe, bocsi.

 

Hogyan vágtatok bele? Hol tartotok most?

Ez az egész cégalapítás annyira régen történt,  hogy akkor még mindenki az IWIW-en lógott (és ez még csak 10 éve !!!), úgyhogy minden egyes Dániában regisztrált magyar nyelvet beszélő kapott tőlünk ott egy bemutatkozó üzenetet. Nagy örömünkre csak egy FCK DIG visszajelzés jött, a többiek pozitívan fogadták a hírt, hogy lesz egy csomagos, aki házhoz jön és jól nyomja a miskolci dialektet.

Na, de elég a nosztalgiából, mit is csinálunk mi most?

Leegyszerűsítve: karácsony kivételével minden héten pénteken indulnak a furgonjaink Magyarországról, és a hétvégén már mindenki meg is kapja Dániában a csomit. Dánhonban pedig fordítva: feladhatod a hétvégén a motyót és vasárnap indulunk vissza. Ez megy: oda-vissza, oda-vissza…nagy örömünkre 6 autónk van már, és hatan vagyunk összesen mi is a csapatban.

 

Mi az üzlepolitikátok, üzletfilozófiátok?

Az a mottónk, hogy: “Visszük, ami mozdítható”, mert tulajdonképpen mindent szállítunk, ami nem illegális, veszélyes vagy hűtést igénylő. Legyen az egy nagyobb költözés, vagy csak egy kis csomag, nálunk jó helye van, meg sem érzi azt az 1600 km-t.

IMÁDJUK csinálni. Minden nap egy új izgalom! :) OK, nincs szabadnap, csak szabad órák, de beleadjuk a szívünket-lelkünket, és VISSZAKAPJUK! A sok elismerő szó, kedvesség, figyelmesség, amit az ügyfeleinktől kapunk, megéri, hogy szinte csak a munkánknak élünk. És mivel rengeteg energiát fektetünk bele, az eredmény az, hogy tényleg elég jól csináljuk! :) Sokat köszönhetünk Dániának, az itteni utópiának. Egyszer valaki ezt írta rólunk, és tulajdonképpen ennek a fenntartása lenne továbbra is a célunk: “Bárcsak minden cég így működne és így tudná ötvözni mindenhonnan a jó dolgokat! A magyar kedvesség és rugalmasság társulva a dán kiszámthatósággal, megbízhatósággal és ügyfélközpontúsággal!”

 

Mik voltak a legextrémebb dolgok, amiket eddig szállítanotok kellett?

A napokban kaptunk egy felkérést kutya sperma szállítására, de sajnos hűtés híján nem tudtuk vállalni. Sajnos, mert ez megint egy új bejegyzés lehetett volna a “lehetetlen áruk” listáján, ami már elég hosszú. Tényleg, a bölcsőtől a menyasszonyi ruhán keresztül egészen a sírkőig, minden volt már - hogy a végleteket említsük. Szállítottunk óriás hangyatörzset, kígyót és békát, a Babetta robogótól a Harley Davidson-ig a motorok széles skáláját, a kerékpárok szállítása pedig a fő specialitásunk. Ha Csepel bringát láttok a dán utakon, nyugodtan gyanakodhattok ránk.

 

Ti érzékeltetek-e már ki-, vagy hazaköltözési hullámokat a működésetek alatt? Meg lehet mondani, hogy melyik hónapokban szeretünk a leginkább költözni?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy tapasztalunk-e ilyen vagy olyan költözési hullámot az utóbbi időben. Egyelőre minden stabilnak mutatkozik a statisztika alapján. Mi is azt gondoltuk, hogy ahogy erősödik a magyar gazdaság, lényegesen több ember int majd búcsút a hosszú dán télnek. Mondjunk annyit, hogy még várjuk a nagy robbanást :).

Számunkra természetesen a karácsony a főszezon, olyankor kevesen költöznek, főleg ajándékokkal telnek meg az autók. Mi vagyunk a magyar télapó, egyrészt mi hozzuk a koppenhágai télapó-ünnepségre a magyar mikulás csomagokat, másrészt pedig decemberben minden ügyfelünket bejglivel ajándékozzuk meg. Nagyon jók a visszajelzések, mi pedig  szeretünk adni is egy picit, egy kis magyarosat. Költözés szempontjából viszont egyértelműen a nyár a szezon. Annál is inkább, mert rengeteg magyar diák tanul itt Dániában, akik nyárra mind elhúznak melegebb éghajlatra. :)

 

Mire vagytok a legbüszkébbek eddig, amit a cégetek elért?

Sokaknak mi egyfajta kapcsot jelentünk az “otthon és az itthon” között. Szoros barátságaink alakultak ki a munkánk által, és hát, rengeteg Dániában élő magyart ismerünk, és ismernek ők is minket - túl az üzleten. Ha valami segítség kell, sokan fordulnak hozzánk: ti biztos ismertek egy jó magyar kőművest, könyvelőt, bébiszittert…Ha tudunk, közvetítünk. Fontos feladatot töltünk be, amire büszkék vagyunk, és megpróbálunk megfelelni neki. A csapatunk nem lehetne jobb, minden DT futár közvetlen, fiatalos, kedves és ügyfélcentrikus, rengeteget köszönhetünk nekik!

 

Mik a jövőbeli céljaitok?

Bár a lassú, de biztos növekedés jellemzi a céget, a jövőben is szeretnénk megtartani a családias, kis-cég hangulatot, ahol a tulajdonos személyesen is ismeri az ügyfeleket, ahol rugalmasak tudunk maradni, és gyorsan tudunk a kihívásokra reagálni. Erre az elején nem számítottunk, de a külföldi ügyfelek száma is rohamosan nőtt az elmúlt időben, most kb. 60-40 % az arány, még mindig a magyarok javára! Elképzelhető, hogy a jövőben több külföldi ügyfelünk is lesz, de a célunk továbbra is ugyanaz: RUDIT ÉS PÁLESZT szállítani a kiéhezett dániai magyaroknak! :)

 

Miért érzitek fontosnak azt hogy szerepet vállaljatok a magyar közösségi életben?

Mióta magyar gyermekünket itt neveljük Koppenhágában rájöttünk mennyire fontos, hogy a magyar identitástudat-magot az itt felcseperedő kis magyar lelkekbe az elejétől kezdve elvessük. Erre a legjobb lehetőség a dániai magyar közösség által szervezett programok alkalmával nyílik. Gondolok itt főleg a gyermekprogramokra, amelyeken előszeretettel részt veszünk és amiket - ha tudunk - támogatunk. Ahol a szülők is gyakran felelevenítik gyermekkori élményeiket és szoros barátságok is kötődnek. Mivel a magyaroknak szerveződő programok mindig népszerűek tudjuk, hogy honfitársainknak is fontos, hogy az anyanyelvükön is szocializálódhassanak, és ez minket nagy örömmel tölt el. Emiatt, ha tudunk valamit Magyarországról szállítani amivel hozzájárulhatunk a program sikeréhez - két kézzel jelentkezünk.

 

Mit jelent nektek Dániában élő magyarnak lenni?

A dán életbe belecsöppeni, belőle a legjavát magunkba szívni szerintem a legjobb dolog, ami egy magyar emberrel történhet. Itt megnyugszunk, és megfigyelünk. A magyarok tehetséges emberek, jó munkatársak és ugye a jég hátán is megélnek. Itt Hygge-falván viszont rájövünk, ha a szomszéd fűje zöldebb, legfeljebb megdícsérjük! Hogy a szabályok betarthatóak, hogy nem kell a kiskaput keresni, ha a nagykapu tárva áll előttünk, így rengeteg időt, energiát és ősz hajszálat megspórol nekünk ez a csöpp ország. Cserébe kölcsönadjuk a tehetségünket, a kemény munkabírásunkat és a csavaros eszünket :) Dániában élő magyarnak lenni szerintünk egy kicsit olyan mint az egyszeri Brownie esete, mert ő nagyon finom volt úgy magában is, de egy gombóc vaníliafagyival a tetején: már szinte tökéletes :) .