Tudtad-e Chiléről, hogy…?

/ Tar Krisztina /
tar.krisztina képe
Azt hiszem, mi magyarok kevéssé ismerjük Chilét. Tudjuk hol van, azt is tudjuk, hogy a fővárosa Santiago, illetve, hogy egy vékony, keskeny ország, amely az Andok mentén húzódik végig. Szeretnék egy rövid beszámolóval hozzájárulni ahhoz, hogy gazdagítani tudjuk ismereteinket erről a sokszor misztikus, csodálatos dél-amerikai országról. Chile 6435 km hosszú és mindössze 180 km széles, és az egyetlen olyan ország, ahol megengedhetjük magunknak azt a luxust, hogy reggel az Andok havas hegycsúcsain vegyünk síleckéket, délután pedig a tengerparton süttessük a hasunkat.
Atacama-sivatagVulkán Chile déli részénChuquicamata rézbányaObszervatórium - Valle de Elqui

Szeretnék néhány érdekességet megosztani veletek:

1. Chile északi részén található a világ legszárazabb sivataga, az Atacama-sivatag, ahol közel 40 éven keresztül nem esett eső. Azon kevés évben, amikor mégis előfordul az eső, a sivatag virágba borul, amely a világon egyedülálló jelenségnek számít.

2. Az ország területén kb. 1300 vulkán található, melyek közül sok a mai napig aktív. A Hudson vulkán kitörése 1991. augusztus 8-án kezdődött és 1991. december 29-én ért véget, mely az egyik legnagyobbnak számított az ország történetében.

3. Chilében találták meg a világ legősibb múmiáját, amely közel 7000 éves, a chinchorro nevű indián kultúrához tartozik.

4. A világ legnagyobb földrengése - Richter skála szerinti 9,5 erősségű - Chilében zajlott le 1960 májusában. Mivel az ország törésvonalon fekszik állandóak a földmozgások és bizonyos időközönként erős földrengések sújtják az országot.

5. Chilében található a világ legnagyobb felszíni rézbányája, a Chuquicamata, amely közel 1250 m mély és 8 hektárnyi területet foglal magába. Ezt a bányát már az Inka Birodalom idején is művelték. Évente több, mint 650 ezer tonna tiszta rezet termelnek itt ki.

6. Mintegy 270 km-re Santiago de Chilétől található a San Clemente nevű település, ahol a világon a legtöbb alkalommal láttak UFÓ-t. Az “UFÓ-k földjének” is hívják. A település mellett fekvő rezervátum területén éjszakai kirándulásokat szerveznek a kíváncsi oda látogatók számára.

7. A világ legdélibb települése Chilében található. A Puerto Williams nevű település, mintegy 1600 lakosával az Antarktisz kapujában fekszik.

8. A Hold tulajdonosa 1954-től haláláig Jenaro Gajardo Vera, chilei költő volt. 1954. szeptember 25-én közjegyző előtt kinyilvánította magát a Hold egyetlen és jogos tulajdonosának. A Hold birtokba vételével két célja volt: az egyik, hogy a későbbiekben joga lehessen kiválasztani ki élhet a Holdon, ugyanis egy olyan világ megteremtését tűzte ki célul, amelyben nem létezik gyűlölet és irigység. A másik, pedig, hogy tagja akart lenni Talca városa Szociális Klubjának, viszont a belépés feltétele az volt, hogy valamilyen birtokkal kellett rendelkezni.

9. Chilében, az Elqui völgyében található Dél-Amerika legnagyobb obszervatóriuma. Mivel a levegő nedvességtartalma nagyon alacsony, kiválóan alkalmas csillagászati vizsgáltok elvégzésére. Évente közel 240 éjszakán tiszta az égbolt.

Remélem, hogy sikerült hasznos és érdekes információval szolgálnom Chiléről; illetve, hogy minél többen kedvet kaptok, hogy ellátogassatok az Andok másik oldalára.