„Nincs más haza, csak az anyanyelv”

/ Lehoczki Sára /
lehoczki.sara képe
A diszpóra magyarság kapaszkodókat keres és kap Kanadában. Magyar Iskolába járhatnak a gyerekek hetente, néptáncolhatnak a fiatalok, vagy járhatnak cserkészetre. Akiket az irodalom vonz és akiknek a magyar nyelv szeretete különösen fontos, azoknak készül a kétnyelvű kanadai-magyar folyóirat, a Kalejdoszkóp. Öt kérdés, öt válasz. Dancs Rózsával, a lap főszerkesztőjével beszélgettem a Kalejdoszkóp múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 

        

Mi vett rá, hogy elindíts egy lapot, mikor került nyomdába az első szám?

Második férjemmel, a délvidéki születésű Telch György professzorral együtt alapítottuk könyv- és lapkiadói vállalkozásunkat, és indítottuk el a Kalejdoszkópot. Az első szám 1998. január elsején jött ki a nyomdából. Azért indult el a lap, mert tanítani akartam, folytatni, amit otthon abbahagytam, és úgy érzem ez sok esetben sikerült. Fontosnak tartom, hogy nemzeti értékeinket az emigrációban élő magyarok és az angol nyelvű társadalom tagjai is megismerjék.

Miért pont Kalejdoszkóp?

Gyermekkori emlék, hogy a kaleidoszkóp ha belenézel tarka, és minden belefér. Ilyennek szerettem volna a folyóiratot is. Annyira ragaszkodtam ehhez az elnevezéshez, hogy mikor be akartam jegyeztetni, és kiderült, hogy már szerepel a nyilvántartásban egy Kaleidoszkóp -mai helyesírással-, akkor sem engedtem el. Kiderült, hogy a szó, archaikus formában, a Pallas Nagy Lexikona régies írásformáját követve létezik "j" betűs alakban is, így bejegyeztethettem a folyóiratot, mint Kalejdoszkóp, és nem kellett lemondanom a névről, mely számomra olyan fontos volt.

Mi a legszebb emléked a lappal kapcsolatban?

Először is az olvasói visszajelzések, amiket kapok. Mindenki talál valamit ami úgy érzi éppen neki szólt. Szeretem ezeket a véletleneket. Volt, hogy egy olvasó reménytelenül keresett egy verset és mi pont azt közöltünk. Egyik legnagyobb élményem, mely hatalmas megtiszteltetés volt számomra, hogy engem kértek fel Szervátiusz Tibor 85. születésnapján a köszöntőbeszéd megtartására.

Mi a legfőbb célja a Kalejdoszkópnak?

A magyar kultúra és identitástudat megőrzése, valamint a körülöttünk lévő világban a magyar értékek megismertetése. Szeretnénk, ha eljutna a nem magyar ajkú környezethez, táradalomhoz egy ezeréves nemzet kultúrája. A folyóirat Észak-Amerikán túl eljut Japánba, Olaszországba, Ausztráliába és Európa számos országába, így igazán széles közönséghez szólhat. Nekem Kanada teremtett lehetőséget arra, hogy olyan folyóiratot indíthassak, amiben nincs cenzúra, nincs gyűlölködés. A szabad szólás lehetőségét ez az ország adta meg, és ezért én végtelenül hálás vagyok.  

Ha bárkivel készíthetnél interjút a világon a lapba, legyen az élő vagy holt, ki lenne az?

Teréz Anya. A szeretet oly módon áradt szét körülötte, melyre nincs más példa. A világot tartotta össze ez a szeretet akkor és most is, ezért Ő az, aki eszembe jutott.

 

A folyóirat kéthavonta jelenik meg, és megrendelhető a rozsatelchdancs@mail.com e-mail címen.