Mikulás az Ernesto Egyesületnél

/ Seprenyi Anita /
seprenyi.anita képe
December 8-án Imolában járt a Mikulás.
Ernesto_MikulásErnesto_MikulásErnesto_Mikulás

Eszünkbe sem jut mekkora kiváltság szerető családba születni, amíg ellenkező példával nem találkozunk. 

December 8-án Imolában jártunk az Ernesto Alapítványnál, melynek fő tevékenysége gyermektelen szülők örökbefogadási folyamatának megkönnyítése, segítése. Az Ernesto Alapítvány elsősorban magyar árva gyerekeknek segít szerető szülőkre találni Olaszországban.

Az Olaszországban családot találó magyar gyermekek pedig évente egyszer, rendszeresen találkoznak, mégpedig Mikuláskor. Az Ernesto Alapítvány önkéntesei minden decemberben szívüket-lelküket beleadva fáradoznak azon, hogy felejthetetlen élményt nyújtsanak ezeknek a gyerekeknek. Évről évre, kreatívabbnál kreatívabb kézműves tevékenységekkel, műsorral és finomságokkal várják a családokat. 

Az itt tapasztaltakról pedig képtelenség egy egyszerű beszámolót írni. Más volt a hangulat, mint egy szokványos Mikulás ünnepségen. Talán nem is lehet igazán leírni azt a légkört, ami az Ernesto Alapítvány ünnepségét lengte körül. Az olasz családok által örökbefogadott gyerekek gyakran szembesülnek problémákkal az identitásukat illetően, hiszen örökbefogadásuk első pillanatától kezdve arra törekednek, hogy beilleszkedjenek az új társadalmi közegükbe, ami teljesen más attól, amiben életük első pár évét töltötték. Ebből kifolyólag szinte minden kötődésük megszűnik a magyarsággal, a magyar kultúrával. 

Éppen ezért, szívmelengető és megható volt látni e gyermekek csillogó szempárjait akkor amikor újra találkoztak Imolában, és újra magyarul szóltak egymáshoz. Feledhetetlen élménnyel gazdagodtunk mindannyian. Szavak helyett, pedig a képek mesélnek.