Magyarok Paraguayban

/ Juhászová Lucia /
juhaszova.lucia képe
Több hullámban érkeztek magyarok Paraguayba.
Magyarok ParaguaybanMagyarok ParaguaybanMagyarok Paraguayban

A Paraguayi Magyar Egyesület 1936 óta létezik, azonban magyarok már a XVIII. század közepe óta – először ferencesekkel és jezsuita misszionáriusokkal együtt – érkeztek az országba.

A következő tömeges bevándorlás az 1930-as években volt. A magyarok közül többen nagy befolyást vívtak ki maguknak a helyi kulturális, gazdasági és politikai életben, így növelték nemzetünk hírnevét Paraguayban. A teljesség igénye nélkül említünk meg néhányat közülük.

A paraguayi nemzeti himnusz zenéjét Debály Ferenc József komponálta. Asunciónban, a kormány mai székhelyének és az ország emblematikus épületének tervrajzai Wissner Ferenc nevét dicsérik.

Kunos Ádám festő és szobrászművész 1931-ben érkezett a dél-amerikai országba. Freskókat készített, templomokat díszített és a festészet elkötelezett oktatója volt. 1937-ben iskolát alapítottak Lambaréban, és Kunos Ádám érdeme, hogy ennek a máig működő intézménynek a neve „Escuela Hungría”, azaz Magyar Iskola. Kunos földet adományozott, közreműködött az építkezésben és az iskola felszerelésében is.

Horváth Jorge 1938-ban érkezett Paraguayba, tervező volt és belsőépítész, elegáns bútorokat tervezett és dekorált. Ezen kívül az úszás nagy kedvelője volt. Az ő nevéhez fűződik a korszerű úszótechnika bevezetése a sportolók körében, valamint az úszóversenyek nemzetközi szabályok alapján történő megszervezése. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy ő alapította meg a Paraguayi Asztalitenisz Szövetséget és a Paraguayi Úszó Szövetséget is. A kormány is elismerte tevékenységét.

Szalai János volt az, aki megismertette a paraguayiakkal a parkettát. A 30-as évek végén érkezett Daróczi István, aki a joghurt forgalmazásának úttörője volt. 1949. december 31-én érkezett az országba Dr. Nagy Artúr a családjával, aki számos dologgal járult hozzá a paraguayi kultúrához. Olasz feleségével, Ferrari Noémivel együtt az irodalom, a művészet, a latin és az olasz nyelv tanításának szentelték az életüket. Dr. Nagynak sok könyve is megjelent, írt többek között Paraguay történelméről is. 

A magyarok többsége azonban csak az 1950-es években érkezett. Molnár Papp Zoltán textilmérnökként különféle anyagok motívumait és színkombinációját tervezte. Sok munkájában teret kapott a magyar motívumrendszer is. Tömböly Dénes mérnök templomok építésében vett részt. Dolgozott a Közművelődési és Kommunikációs Minisztériumban, sok út tervezésében és kivitelezésében vett részt. A Strampf család Areguában alapította meg az ország első és máig egyetlen próbababagyárát.

Több éven keresztül működött a “Szabad magyarok” elnevezésű rádióműsor, ahol magyar zene mellett beszéltek művészetről, kultúráról és történelemről is.

Végül pedig, de nem utolsósorban, 1993-ban magyar leszármazottat, Juan Carlos Wasmosyt választottak meg köztársasági elnöknek, aki 1998-ig irányította az országot.

A magyarok nagyon sokszínű és sokoldalú tevékenységet folytattak Paraguayban, ezzel is bizonyítva rátermettségüket és leleményességüket – méltán lehetnek büszkék az itt élő magyarok az elődeikre.

 

A képek tulajdonosai hozzájárultak a fotók publikálásához.