Kirándulás Lobetalba

/ Sinkó Gábor /
sinko.gabor képe
A Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet vezetősége szeptember 29-én kiránduláson vett részt. A kiránduláson részt vett Pető Teréz, a gyülekezet felügyelője, Pető Miklós pénztáros, valamint a gyülekezet lelkészeiként feleségemmel, Sinkó-Szabó Lillával jómagam.
Lobetal, evangélikus intézményLobetal emlékműLobetal a tónálLobetal csoportkép 2

Bár esős időre virradtunk vasárnap reggel, mégis útnak indultunk Lobetal-ba, hogy meglátogassuk az ott élő és dolgozó Szemerei házaspárt. Szemerei Gábor és felesége, Györgyi nagy örömmel és finom ebéddel fogadtak minket. Magyar embereket magyaros étellel: finom húsleves került az asztalra, és nem hiányzott természetesen az Erős Pista sem.

Lobetal a Hoffnungstaler Stiftung nevű alapítvány kezelésében álló diakóniai falu, ahol beteg embereket, illetve rászorulókat, időseket gondoznak. 1905-ben alapította Friedrich von Bodelschwingh német evangélikus lelkész, hogy a berlini hajléktalanoknak legyen lakáslehetősége. Az intézmény különös módon működhetett a huszadik század diktatúráinak az idején is. Sőt, érdekességként mesélték el nekünk, hogy Honecker is lakott benne egy ideig a rendszerváltás után.

Nagy különbség volt számunkra is a berlini zsongó élet után a falusi környezet. A csend, a tó és erdőrészlet, ahol sétáltunk szelíd nyugalmat adott nekünk.

A Szemerei házaspár bemutatta nekünk az intézmény teljes egészét. Áldozatos munkájukkal sokat segítenek a bentlakó embereknek, akik szeretettel és tisztelettel veszik körül őket. Ez is bizonyítja áldozatkészségüket, és az ott lakó emberek szeretetét.

Lobetalban nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra, mivel a környezet és az áradó nyugalom inspiráló. Szemerei Gábor maga is megmutatta nekünk verseit, műalkotásait, amivel segíti az ott élő embereket lelki szempontból is.

A házaspár részt vesz az intézmény egyes programjainak alakításában is. Így tudtuk meg például, hogy Lobetal-ban vannak különböző nemzeti napok is. Például volt már magyar est is, melyen sokat szorgoskodott a házaspár. Ezt, mint kint dolgozó magyarok, ők is szervezték.

Amennyiben az idejük engedi, a házaspár is részt vesz a Berlini Magyar Protestáns Gyülekezet programjain. Fiuk Szemerei Benjámin 2015/16-ban ösztöndíjas teológus hallgató volt Berlinben és ebben az időszakban szolgált a Berlini Magyar Gyülekezetben is, innen származik az ismeretség.