Karanténinterjú

Beszélgetés Mr. Alex Kropoggal

/ Simon Barbara /
simon.barbara képe
Még a vírushelyzet kialakulása előtt terveztem egy interjút Alex Kropoggal, aki nemcsak mentorhelyettesem, de az árpádhoni magyar közösség egyik motorja is.
a Kropog házaspárHungarian Settlement Museumközös imádságMr Alexet és feleségét 2019 októberében kitüntették az Arany Érdemkereszt elismeréssel

Az eredeti elképzelés szerint egy nappaliban ücsörgős, teázgatós beszélgetést szerettem volna interjú gyanánt, kamerával rögzítve, de a kialakult különleges állapotok és Mr. Kropog életkorára való tekintettel végül inkább írásban „beszélgettünk”. Igyekeztem körültekintően megfogalmazni a kérdéseimet, hogy ezt a különleges és sokoldalú személyt árnyaltan mutathassam be azoknak, akik még nem hallottak volna róla. Mr. Alex Kropog származásnyelvi magyar, az Egyesült Államokban született és nőtt fel. Ő és kilenc testvére gyermekkorukban kiválóan megtanultak magyarul, noha idővel nem sok alkalmuk nyílt használni azt. Bár ő maga szerényen nyilatkozik magyar nyelvtudásáról, a kérdésekre adott válaszok magukért beszélnek, melyeket volt olyan kedves, hogy magyarul fogalmazott meg. Bár életútja önmagában is megérne egy külön interjút, most elsősorban munkájával kapcsolatban kérdezgettem. Az Egyesült Államokban három magyar múzeum működik, melyek közül  Árpádhonban található a legnagyobb. A munka, melyet Mr. Kropog és felesége, Royanne, valamint a közösség tagjai végeznek a mai napig a múzeumban, felbecsülhetetlen és bárhol megállná a helyét. Erről mesélt nekem Mr. Kropog.

♦♦♦

Bár én ismerem már valamennyire, azért mesélne egy kicsit magáról?

Igen, Alex Kropog vagyok. Magyar származású vagyok. Édesapám Magyarországon született és 1909-ben emigrált az Egyesült Államokba. Anyám is magyar származású, de az Egyesült Államokban született. A szüleim mélyen tisztelték a magyar kultúrát és történelmet. A szüleim, mint minden magyar Árpádhonban, epertermesztők voltak. Ez a gazdálkodás rendkívül munkaigényes volt. A munka nehéz volt. Ez tanított mindannyiunknak fegyelmet és jó munkamorált. Feleségem, Royanne nem magyar származású, de nagyon tiszteli a magyar kultúrát. Az első férje magyar volt, Szűcs Kálmán.

 

A múzeum épületének igencsak hosszú a története. Mesélne kicsit még a múzeum előtti időkről?

A Livingston Parish School Board (~iskolaszék – a szerző megjegyzése) építtette ezt az épületet iskolának 1906-ban. 1906 és 1945 között iskolaként szolgált. 1946-ban a magyar református lelkész idősek otthonává tette. Az idősek otthona 1976-ban bezárt. 2000-ig az épület majdnem tönkrement. A School Board tulajdona volt az épületet ezekben az években.

 

Mikor és hogyan jött az ötlet, hogy az üresen álló épületet múzeummá alakítsák?

2000-ban az épület tétlenül feküdt. A magyar közösség tagjainak egy csoportja szervezte meg a Hungarian Settlement Historical Society-t (~Magyar Közösség Történeti Társaság – a szerző megjegyzése) azzal a feladattal, hogy az épületet múzeummá alakítsa át. Az épület felújítása hosszú és költséges folyamat volt 2000 és 2017 között.

 

Kinek a kezdeményezése volt egy múzeum kialakítása?

Az épület a felújítással fokozatosan kezdett jobban és jobban kinézni. A Hungarian Settlement Historical Society tagjai ekkor láthatták, hogy meg fog valósulni a múzeumi álmuk. Mint elnök, arra biztattam minden tagot, hogy folytassák a munkát. Fokozatosan összegyűjtöttünk sok műtárgyat és vitrint.

 

Kaptak bármilyen külső támogatást ehhez a projekthez?

Igen, sok pénzügyi támogatást kaptunk: a Livingston Parish Tourist Commission, Museum and Library Services Act, Louisiana Capital Outlay Program, Hungary Initiatives Program (~Magyarország Kezdeményezések Program – Mr. Kropog megjegyzése), Local Government Assistance Program (~Helyi Kormány Támogatási Program – Mr. Kropog megjegyzése), Royanne Kropog könyve ’The Story of Árpádhon’. Sok magán pénzügyi adományt, kiállítási tárgyat adományként kaptunk és sok adománygyűjtő is segített.

 

Mennyi ideig tartott az épület renoválása?

A felújítás 2000-ben kezdődött és nagyjából 2017-ben fejeződött be. A nagy megnyitót 2017-ben rendeztük meg. 2018-ban további két szoba készült el. Az egész egy folyamatban lévő munka.  Jelenleg támogatástért írunk pályázatot, hogy ki tudjuk cserélni a régi ablakokat új energiatakarékos ablakokra.

 

Tehát Ön a múzeum igazgatója, ugye? Én magam nem teljesen vagyok tisztában azzal, hogyan megy egy múzeum működtetése. Tudna kicsit mesélni arról, mi zajlik a háttérben?

Igen, a múzeum igazgatójának hívom magam. Igazgatóként a megfelelő finanszírozással és az éves költségvetéssel kell foglalkoznom. Látnom kell, hogy a múzeum elegendő nyilvánosságot kap-e, mivel a jó reklám segít nekünk a finanszírozásban és a turizmusban. Az igazgatónak meg kell győződnie arról, hogy elegendő docens (~önkéntes – a szerző megjegyzése) dolgozik a múzeumban kedden, pénteken és minden hónap második szombatján. Szorosan együtt kell működnünk a Hungarian Settlement Historical Society-val. Royanne a múzeum kurátora. Az ő feladata az, hogy meghatározza, melyik leleteket fogadjuk el, katalogizálja őket és ezt követően teszi ki azokat a kiállítási termekbe.

 

Hogyan tettek szert a múzeumban megtekinthető értéktárgyakra?

Mivel a múzeumot 2000-től újították, elkezdtük kérni a tagokat és az összes érdeklődő magyart, hogy adományozzanak olyan műtárgyakat, amelyek a múzeum állandó gyűjteményét gyarapítanák. Eddig 130 ember tett jelentős hozzájárulást. Az adományok az egyszerű háztartási cikkektől a magyarországi legjobb porcelánig és hímzésig terjednek.

 

Ezeket a múzeumi relikviákat bizonyára fel kell venni egy katalógusba, vagy valami hasonló rendszerben rögzíteni. Ezt hogyan kell elképzelni?

A múzeumnak van egy számítógépe és minden egyes tétel, dokumentum, fénykép és műtárgy katalogizálva van. Az adományozó nevét, a leletet és a dátumot felvesszük egy állandó jegyzékbe.

 

Ön dolgozta ki ezt a rendszert? Saját tapasztalataira támaszkodott, mikor kidolgozta ezt?

Nyugdíjas könyvtáros vagyok és intenzív képzést kaptam a könyvek katalogizálásában és a könyvtárak szervezésében. A feleségem, Royanne, önként jelentkezett velem a közkönyvtárba és munkahelyi képzéseket is tartott a könyvtári működésről. Együtt készítettünk egy tervet a múzeum számára a könyvtárosi háttér felhasználásával, amiben dolgoztunk. Royanne konzultált Louisiana Múzeumi Szövetségével és sok értékes információt kapott. Tehát így van egy meglehetősen sikeres múzeumunk.

 

Melyik a legkülönlegesebb kiállítási tárgy az Ön számára, ha van ilyen?

Szeretem a szép dolgokat és így azt hiszem, hogy a porcelán-kiállítás igen szép – herendi, Zsolnay, kalocsai, hollóházi stb. Mivel egy eperfarmon nőttem fel, szeretem az eper-kiállítást is, az az egyik kedvencem.

 

A múzeum mellett is aktívak mindketten a feleségével. Milyen egyéb munkák kötődnek kettejük nevéhez?

Vannak más érdekeltségeink és kötelezettségeink is. Nagyon aktívak vagyunk a Szent Margit Katolikus Templomban (St. Margaret Queen of Scotland Catholic Church – a szerző megjegyzése). Öt bizottságban vagyok, Royanne pedig egyben. Mindketten a Hungarian Settlement Historical Society-ben vagyunk: én vagyok az elnök, Royanne pedig a pénztáros. Segítünk a Magyar Szüreti Tánc Fesztivállal is (Hungarian Harvest Dance Festival – a szerző megjegyzése). Royanne dulcimeren (~cimbalomhoz hasonló hangszer – a szerző megjegyzése) is játszik. Mindketten tagjai vagyunk a Lagniappe Dulcimer Társaságnak és részt veszünk a louisianai Port Allenben megrendezett éves dulcimerfesztiválon.

 

Tavaly október 23-án kitüntette Önt és a kedves feleségét, Royanne-t a Washingtoni Magyar Nagykövetség. Erről tudna mesélni nekünk?

Ezt a díjat Arany Érdemkeresztnek hívják. Szabó László, Magyarország amerikai nagykövete adta nekünk az Arany Érdemkeresztet a Kennedy Centerben, Washington D.C.-ben október 21-én, 2019-ben. Én vagyok az elnöke a Hungarian Settlement Historical Society-nak.  Royanne a pénztáros. Ezt a díjat a magyar közösség és Árpádhon történelmének és kultúrájának megőrzéséért kaptuk. Azt is el kell mondanom, hogy nem csak mi dolgoztunk ezért, hanem az egész társaság állandóan dolgozik.

♦♦♦

Mr. Kropog egy örökifjú. Noha nyolcvanas éveiben jár már, jó egészségnek örvend és fiatalokat megszégyenítő energiákkal dolgozik folyamatosan a múzeum és a történeti társaság ügyein, feleségével együtt. Kettejük dinamikus duója eddig is nagyon sokat tett Árpádhonért és az itt élő magyar közösségért. Reméljük még sokáig folytathatják odaadó és valóban felbecsülhetetlen munkájukat.

A történeti társaságról és a magyar múzeumról bővebben: https://hungarianmuseum.com/

A tavalyi díjátadóról bővebben: https://washington.mfa.gov.hu/eng/news/president-ader-awarded-mr-mrs-kropog-dr-revesz-and-mr-ferencz