Házadra, magadra, szálljon Isten áldása… – Csöbörcsök Táncegyüttes és a Kis-Csöbörcsök Gyermekcsoport adventi műsora

/ Hortobágyi Ivett /
hortobagyi.ivett képe
Házadra, magadra, szálljon Isten áldása… – ez és ehhez hasonló jókívánságok hangzottak el Stuttgartban a Csöbörcsök Táncegyüttes és Kis-Csöbörcsök Gyermekcsoportjának Adventi népszokások című műsorában 2016. december 11-én. A rendezvénynek a Württembergi Magyar Protestáns Gyülekezet adott otthont a magyar nyelvű istentiszteletet követő szeretetvendégségen.
Baranyai kotyolás - Fotó: Szabó JankaErdélyi karácsonyi köszöntő - Fotó: Szabó JankaFelvidéki betlehemes - Fotó: Szabó JankaGömöri karácsonyi mulatság - Fotó: Szabó Janka

A hagyományos paraszti kultúrában a karácsonyi ünnepkörnek kiemelt szerepe volt. Ez az időszak adventtel veszi kezdetét és vízkeresztig (jan. 6.) tart. Advent a karácsonyi előkészület négyhetes időszaka és Szent András napját (nov. 30.) követő vasárnap kezdődik. Ekkor nem tartottak nagy mulatságokat, lakodalmakat, de rengeteg népi hiedelem és népszokás kötődött ehhez az időszakhoz. Ekkor szerveződtek, készültek fel például a kotyolók, betlehemesek, kántálók, ostyahordók, stb…, és járták körbe a falvakat. Ezek mindegyike úgynevezett házról-házra járó szokás volt. Ezek lényege, hogy az adott szokásnak megfelelő nemű és életkorú emberekből álló kisebb csoport betért egy ismerős családhoz, engedélyt kértek és beköszöntek, majd elénekelték vagy elszavalták köszöntő szövegeiket, amiért cserébe adományokat (alma, dió, kalács, bor, ritkán pénz) kaptak. Ezt követően elköszöntek, betértek a következő házhoz, ahol kezdődött minden elölről. Így járták be aztán az egész falut.

Ilyen falujáró népszokásokat jelenítettek meg a színpadon a Csöbörcsök Táncegyüttes felnőtt és gyermek táncosai a magyar nyelvterület különböző tájegységeiről Hortobágyi Ivett Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjas összeállításában. Baranyából a Luca-napi kotyolást mutatták be a fiúk, majd a lányok erdélyi karácsonyi köszöntője hangzott el. A gyerekek felvidéki betlehemest adtak elő, majd szatmári kántálás került a színpadra a felnőttek előadásában. A paraszti hagyományban előfordult, hogy a kántálók végül röviden táncra is perdültek, és megesett, hogy a házban lévő fiatalokat is bevonták a rövid mulatozásba. Ezt ismertette a Csöbörcsök Táncegyüttes egy gömöri karácsonyi mulatság formájában. A szokások előadása között Hortobágyi Ivett mesélt röviden azok néprajzi hátteréről. Az adventi műsort végül közös éneklés zárta, melybe a fellépők a közönséget is bevonták.

A magyar néphagyományokat megjelenítő program nagyon tetszett a jelenlévőknek, mert közben sikerült megteremteni azt a bensőséges és szeretetteljes hangulatot, ami régen lehetett egy paraszti családnál, ahol az adventi időszakban Jézus Krisztus, a megváltó eljövetelére készültek.