Emlékezés Szent Mártonra

/ Miklós Tünde /
miklos.tunde képe
2016. november 16-án, szerdán este 19 órakor kezdődött a megemlékezés Szent Mártonra, születésének 1700. évfordulója alkalmából. A rendezvényt az „Europa”-Club, a Bécsi Magyar Katolikus Egyházközség és a Collegium Hungaricum közösen szervezte, a helyszín a Collegium Hungaricum „Duna” terme volt.
Emlékezés Szent Mártonradr. Szávai TamásEmlékezés Szent MártonraEmlékezés Szent Mártonra

A rendezvény kezdetén dr. Smuk András, az „Europa”-Club elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd a Liszt Ferenc Kórus énekelt Simon Márta karnagy vezényletével. Ezután dr. Szávai Tamás, Szent Márton kutató előadását hallgathattuk meg, aki már több mint 30 éve tanulmányozza a témát.

Szent Márton – többek között – Magyarország és Burgenland védőszentje. Magyar földön született, i.sz. 316-ban – vagy 317-ben. Jómódú, pogány katonatiszt volt az édesapja, aki jutalmul szolgálataiért Itáliában kapott birtokot, így a család ott telepedett le. Gyermekként Ticinumban (ma Pavia) nevelkedett. 12 évesen szerette volna felvenni a kereszténységet, de szülei ezt nem nézték jó szemmel; 15 évesen apja akaratára belépett a hadseregbe, ahol fiatal kora miatt 4 évig egy kiképző egységnél szolgált, majd 19 évesen lett légionárius. Márton később leszerelt, szembeszállva a császárral, és elmélyedt a hitben. Jólelkűségéről, segítőkészségéről legendák szólnak. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzetes kolostort. 371-ben Mártont Tours püspökévé választották, ő azonban tiltakozott ez ellen. A legenda szerint egy libaólban próbált elrejtőzni, de a ludak elárulták gágogásukkal. Fontos hittérítő munkát végzett, a pogány falvak nagy részét megtérítette. Életét csodák és gyógyulások kísérték. Rengeteg szimbólum, emlék, műalkotás őrzi hazánkban és világszerte Szent Márton emlékét, számtalan híres hazai történelmi személy fordult hozzá segítségért, többek között az államalapítónk, Szent István király is megemlíti őt az alapító okiratban.

Mindezt, és még számtalan érdekes dolgot tudtunk meg dr. Szávai Tamástól, aki az előadás végén minden jelenlévőt megajándékozott a Sinkó Veronika által Szent Mártonról alkotott kép nyomtatott, kicsinyített változatával, melynek hátoldalán a Jöjj, Szent Márton című imát olvashatjuk.

A megemlékezést a Liszt Ferenc kórus dalai zárták. A Himnusz közös eléneklése után a büfében szendvics és bor mellett beszélgethettek tovább a jelenlévők.