New York-i Magyar Ház

Szabados Tamás (2016, 2017)
Szabados Tamás (2016, 2017)
Szilvay Gergely (2016)
Szilvay Gergely (2016)
Bajnok Sára Emma (2017)
Bajnok Sára Emma (2017)
Márton Réka (2018)
Márton Réka (2018)

A New York-i Magyar Házat az 1960-as évek elején New York-ban élő amerikai magyar bevándorlók álmodták meg. Fontosnak tartották, hogy a világ egyik legnagyobb metropoliszában legyen egy olyan közösségi intézmény, amely segít megtartani és megélni a magyar identitást, ápolja a magyar kultúrát és anyanyelvet, és a magyar kulturális, művészeti és tudományos élet értékeinek méltó bemutatásával hidat teremt az anyaországi magyar, az amerikai magyar, és az amerikai társadalom között.

A New York-i Magyar Ház az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Széchenyi István Társaság közös tulajdonában áll, a Ház fenntartó szervezete az Amerikai Magyar Irodalmi és Oktatási Alapítvány. A Ház New York City egyetlen magyar közösségi háza, amely Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed részben még ma is, de valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt. A Ház a XIX. század végén, divatos neoklasszicista díszítéssel, hagyományos stílusban épült. A háromszintű épület kisebb helyiségeiben irodák, közössgi termek, könyvtár található, a Ház báltermének befogadóképessége közel kétszáz fő.

A Házban jelenleg heti rendszerességgel tartunk magyar cserkész foglalkozásokat, a Széchenyi István Társaság szervezésében magyar hagyományőrző közösségi összejöveteleket, néptánc-oktatást és baba-mama foglalkozásokat, és évtizedek óta itt szervezi összejöveteleit az alapítók nagy generációja, a Társaskör. Az épületben működő Magyar Könyvtár mintegy hatezer ötszáz kölcsönözhető könyvvel várja az érdeklődőket, a Könyvtár Archívuma pedig folyamatosan gyűjti és rendszerezi az észak-amerikai magyarság történetét. A Ház 2015-től minden szombat délelőtt helyszínt biztosít a New York-i Arany János Magyar Iskola és Óvoda számára. Az állandó szolgáltatásokon és programokon kívül rendszeresen szervezünk ünnepségeket, magyar vonatkozású kulturális programokat, koncerteket, előadásokat illetve vásárokat is.

Honlapunk címe: www.magyarhaz.org