New York-i Magyar Ház

Szabados Tamás (2016, 2017)
Szabados Tamás (2016, 2017)
Szilvay Gergely (2016)
Szilvay Gergely (2016)
Bajnok Sára Emma (2017)
Bajnok Sára Emma (2017)
Márton Réka (2018)
Márton Réka (2018)
Ujlaki Ádám (2019)
Ujlaki Ádám (2019)

A New York-i Magyar Házat az 1960-as évek elején New York-ban élő amerikai magyar bevándorlók álmodták meg. Fontosnak tartották, hogy a világ egyik legnagyobb metropoliszában legyen egy olyan közösségi intézmény, amely segít megtartani és megélni a magyar identitást, ápolja a magyar kultúrát és anyanyelvet, és a magyar kulturális, művészeti és tudományos élet értékeinek méltó bemutatásával hidat teremt az anyaországi magyar, az amerikai magyar, és az amerikai társadalom között.

A New York-i Magyar Ház az Amerikai Magyar Könyvtár és Történelmi Társulat, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség és a Széchenyi István Társaság közös tulajdonában áll, a Ház fenntartó szervezete az Amerikai Magyar Irodalmi és Oktatási Alapítvány. A Ház New York City egyetlen magyar közösségi háza, amely Yorkville-ben, Manhattan impozáns Upper East Side-i városrészében található. Ez a negyed részben még ma is, de valamikor teljes egészében a város magyar negyede volt. A Ház a XIX. század végén, divatos neoklasszicista díszítéssel, hagyományos stílusban épült. A háromszintű épület kisebb helyiségeiben irodák, közössgi termek, könyvtár található, a Ház báltermének befogadóképessége közel kétszáz fő.

A Házban jelenleg heti rendszerességgel tartunk magyar cserkész foglalkozásokat, a Széchenyi István Társaság szervezésében magyar hagyományőrző közösségi összejöveteleket, néptánc-oktatást és baba-mama foglalkozásokat, és évtizedek óta itt szervezi összejöveteleit az alapítók nagy generációja, a Társaskör. Az épületben működő Magyar Könyvtár mintegy hatezer ötszáz kölcsönözhető könyvvel várja az érdeklődőket, a Könyvtár Archívuma pedig folyamatosan gyűjti és rendszerezi az észak-amerikai magyarság történetét. A Ház 2015-től minden szombat délelőtt helyszínt biztosít a New York-i Arany János Magyar Iskola és Óvoda számára. Az állandó szolgáltatásokon és programokon kívül rendszeresen szervezünk ünnepségeket, magyar vonatkozású kulturális programokat, koncerteket, előadásokat illetve vásárokat is.

Honlapunk címe: www.magyarhaz.org