Tavaszi Szél Kulturális Egyesület / SMOSZ - Göteborg

Stumpf Anna (2016)
Stumpf Anna (2016)
Dobos Tamás (2017, 2018)
Dobos Tamás (2017, 2018)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Zsuppán Klaudia (2017, 2020)
Antal József (2018, 2019)
Antal József (2018, 2019)
dr. Boros Nóra (2022)
dr. Boros Nóra (2022)
Kőrösiné Forgó Ilona (2022)
Kőrösiné Forgó Ilona (2022)

A Tavaszi Szél Egyesület célja az anyanyelv gyakorlása és fejlesztése, valamint gyerekek magyar szokásokkal és kultúrával való megismertetése. Ez egy olyan magyar közösség, ahol a legfontosabb cél a gyermekek magyar identitásának kialakítása, ápolása, fejlesztése, és természetesen a mai magyar szokások átadása.

A közösségen belül több gyermekcsoport működik: a kicsi csoportokban óvodáskorú, míg a nagyobbaknál kisiskolás gyerekekkel foglalkozunk. A csoportokat képzett szakemberek irányítják, de a nagyobbak foglalkozásain a pedagógiai érzékkel rendelkező szülők is aktív szerepet kapnak. A foglalkozásokon elmélet és gyakorlat szorosan kapcsolódik egymáshoz. A játékos feladatok, beszélgetések, kézműves foglalkozások során nagy hangsúlyt fektetünk a szókincsfejlesztésre és a nyelv folyamatos használatára. Témáinkat igyekszünk a gyerekek érdeklődéséhez igazítani.

Sokat játszunk, bábozunk, vetítünk, énekes társasjátékokat tanulunk, amelyekkel régi szokásokat is feleleveníthetünk. A zene, a tánc, az alkotás öröme mind az oktatás fontos eleme. Ezekre építünk akkor, amikor időnként fellépések formájában megmutatjuk magunkat másoknak is, hátha kedvet kapnak ők is ahhoz, hogy csatlakozzanak hozzánk. Szereplésre okot adó alkalmak az ünnepeink, mint például a Mikulás várás, a Karácsony, Farsang, Március 15-e, Anyák napja, vagy a pünkösdi szavaló verseny.

A természet megszerettetése is fontos számunkra, ezért rendszeresen kiruccanunk a természetbe. Egy-egy kirándulás sokat segít a barátságok kialakulásában, a nehézségek közös leküzdése pedig formálja a csapatot, és erősíti az összetartozás érzését.

Végül, de nem utolsó sorban, megemlíteném, hogy van egy harmadik csoportunk is. A fáradhatatlan „örökfiatalság” szülői klubja, amelynek tagjai a foglakozások ideje alatt kávéznak, uzsonnát készítenek, és persze terveznek, számolnak, logisztikai feladatokat oldanak meg, közben megváltják a világot, a magyarságot, és tapasztalatot, címet, mesterember telefonszámot cserélnek. Eközben pedig jól érzik magukat egymás társaságában.