Fonó Táncegyüttes

Kiss Gergely Dávid (2020)
Kiss Gergely Dávid (2020)
Balatoni Bianka Rebeka (2023)
Balatoni Bianka Rebeka (2023)
Fábián Vilmos (2024)
Fábián Vilmos (2024)

A melbourne-i Fonó Táncegyüttes Ausztrália egyik legrégebbi magyar néptánccsoportja, amely 1998-ban alakult Melbourne-ben. Az együttes célja, hogy népszerűsítse és megőrizze a magyar néptáncot és kultúrát a helyi közösségben. A csoport tagjai elkötelezettek a hagyományok ápolása mellett és szenvedélyesen, odaadással táncolnak.

Az együttes repertoárja széles skálát ölel fel, beleértve a különböző régiók karakterisztikus táncait, valamint saját koreográfiákat is, ilyenek például a Szilágysági, Mérai és a Vajdaszentiványi  táncok. Minden előadásuk lenyűgöző élményt nyújt a közönségnek, melynek lehetősége van részt venni az élő hagyományokban és az energikus táncokban.

Az együttes tagjai nemcsak fiatalok, hanem közösségi vezetők is, akik rendszeresen szerveznek előadásokat, hogy másokat is bevonjanak és megismertessék velük a magyar néptáncot. Rendszeres résztvevői nemzetközi néptánc fesztiváloknak és kulturális rendezvényeknek, ahol képviselik Ausztrália magyar néptánc közösségét.

Az előadásaik mellett rengeteg kulturális és hagyományőrző programot szerveznek, ilyen például a minden évben megrendezésre kerülő Gulyás Fesztivál vagy az időnkénti táncházak, melyek hangulata fergeteges.

A Fonó Táncegyüttes minden kedd este tartja próbáit. A próbán a táncosok szenvedélyesen és összhangban mozognak a színpadon, miközben átadják a magyar néptánc hagyományának szépségeit és energiáját úgy, hogy közben mosolyognak és énekelnek, ami egy elképesztően jó hangulatot ad az egész próbának.

A táncosok között érezni lehet a közösség erejét és az elkötelezettségüket a hagyományok iránt valamint azt, hogy ők tényleg szívesen járnak próbákra és előadásokra egyaránt. A csoportban a szervezésért valamint a lebonyolításért a csapat idősebb tagjai felelnek. Ők olyan táncosok, de leginkább a táncosok szülei, akik nagy lelkesedéssel támogatják és egybe fogják a csoportot. A Táncegyüttes felnőtt csoportja diákokból, egyetemistákból és fiatal szülőkből áll. A táncegyüttesnek van egy gyerekcsoportja is, az utánpótlás, akik idővel a felnőttekkel táncolhatnak. A gyerekek számára péntek este van foglalkozás, ahol népi játékokat, népdalokat és mondókákat tanulnak.

Tiszteletreméltó, hogy az Anyaországtól ilyen messze és ilyen régóta létezik a Fonó Táncegyüttes, amely élteti a melbourne-i magyar közösséget, és melynek tagjai kortól függetlenül elfogadják, megértik és fejlesztik egymást.