„Ilyen nagy dolog a szabadság?” – 1956-os megemlékezés az Árpád Otthonban, Melbourne-ben

/ Balázs-Szakmári Csilla /
balazs.szakmari.csilla képe
Október 23-a mindig az egyik legfontosabb nemzeti ünnep volt a számomra. Talán az időbeli közelsége miatt, talán a nagyszüleim történetei miatt, nem tudnám megmondani. Itt, Melbourne-ben az eddigi megemlékezések során is éreztem, hogy valahogy többlet tartalommal telítődnek. 1956 kapcsán pedig ez különösen így van.
1956, lyukas zászló, Árpád Otthon, megemlékezésmegemlékezés, Melbourne, lyukas zászló, Ausztrália, műsor, szereplőkmegemlékezés, Melbourne, lyukas zászló, Ausztrália, műsor, szereplők, himnuszfényképek, lyukas zászló, 1956

Valahol a világ másik felén egy kis országban, „egy nép kiáltott” 1956. október 23-án. A kiáltásból forradalom lett, melynek során a magyar nép a szabadságért szállt harcba – ahogy már oly sokszor a történelmünk során. Abból a kétszázezer magyarból, aki el kényszerült hagyni az országot, rengetegen érkeztek Melbourne-be is. Ennek tudatában készülni a megemlékezésre egészen más volt, hiszen tudtuk, hogy a sorokban ott ülnek többen is, akik pont 1956 eseményei miatt vannak most itt. Ösztöndíjas társaimmal, Almer Zsófiával és Fábián Vilmossal, valamint Gyüre Dórával szerettünk volna méltó módon megemlékezni az otthonban, s nagy megtiszteltetés volt, hogy három lakó részt is vett a műsorban szereplőként.

 

Négy életutat mutattunk be, melyeket döntően befolyásoltak 1956 eseményei. Úgy gondoltuk, hogy az emberi sorsokon keresztül lehet a legjobban megérteni, hogy mekkora hatása volt a forradalomnak a magyar nép számára. Mindszenty József, Mansfeld Péter, Szeles Erika és Puskás Ferenc élete is máshogy alakult volna, ha október 23-án nem tör ki a forradalom. A műsorban korabeli képeket és videófelvételeket is vetítettünk, s az 56-os eseményekről szóló dalok is elhangzottak. Megrázó volt látni és aztán beszélgetni arról, hogy a lakók a felvételeken többen is kerestek valakit, családtagokat, ismerősöket, netán saját magukat. Számomra leírhatatlan volt megélni ezt a napot itt, a világ másik felén olyanokkal, akik valódi szereplői voltak a majdnem 70 évvel ezelőtti eseményeknek. Maga a műsor is megható volt és tényleg azt éreztem, hogy remeg a kezem, amikor átadom a mikrofont egy 90 éves úrnak, aki ott volt a tömegben, amikor tüzet nyitottak a katonák.

 

A délután hátralévő részében az idős hölgyek és urak csak meséltek és meséltek. Egymásnak és nekünk is. Mert 1956-hoz mindannyiunknak van valamilyen kötődése. Ha nem is személyesen, de a szüleink, nagyszüleink megélték azokat a napokat és meséltek a forradalomról és az azt követő időkről. Fontosnak tartjuk mi is továbbadni a magyar történelem ezen kevésbé örömteli eseményeit is. Minden nemzeti ünnep, minden megemlékezés során azt érezzük, hogy sok egyéb mellett a történelmünk az, ami közös és amit időről időre fel kell idéznünk együtt. Ha megemlékezünk a hősökről, a szép és kevésbé dicsőséges pillanatokról, akkor megerősödhetünk abban, hogy magyarok vagyunk. Megtisztelő volt együtt emlékezni 1956-ról az Árpád Otthon lakóival Melbourne-ben.