Őszi ünnepek Hollandiában

Világító töklámpások

/ Mörk Leonóra /
mork.leonora képe
Ahogy rövidülnek a nappalok, a hollandok is szívesen űzik el fényekkel a sötétséget. Az októberi, novemberi ünnepnapokra készülődve töklámpást készíthetnek majd az Amstelveeni Magyar Ovisuliba járó gyerekek is. Az esemény lehetőséget kínál az ovisulis barátságok elmélyítésére, az egészséges életmódra való nevelésre, a természet megismerésére, és a magyar nyelv gyakorlására egyaránt.
Őszi tökökNarancssárga tökŐszi hangulatban

Nincsen ősz narancssárga sütőtök nélkül, amelyből nemcsak finom ételek készíthetők, hanem hagyományos lámpások is. A szokás a világ számos országában él, talán a legismertebb közülük az október 31-i halloween. Noha ezt sokan amerikai ünnepnek hiszik, eredetileg kelta szokásokra épül, az írek ilyenkor a tök mellett különféle egyéb, kivájt zöldségekből, például répából is csináltak mécsest. Az őszi tökmécsesfaragás, illetve a lámpásos felvonulás Hollandiában is népszerű esemény. Az Amstelveeni Magyar Ovisuliba járó gyerekek október 19-én gyűlnek majd össze, hogy saját kezűleg készíthessenek töklámpást.

Hollandiában a mécsesfaragás hagyományos időpontja november 11. Ez Sint Maarten, azaz Tours-i Szent Márton, a pannóniai születésű szent ünnepe. A középkor egyik legnépszerűbb szentjéről az a legenda járja, hogy minden ruháját a szegényeknek ajándékozta, ám amikor egy koldust látott rongyokban heverni a városkapu előtt, levette a köpenyét, a kardjával kettéhasította, és a felét a fázó férfinak adta. Azóta ő számít a koldusok védőszentjének. A Márton-nap Hollandiában is sokáig a szegények alamizsnagyűjtő ünnepe volt, akik énekelve haladtak el a házak mellett, élelmiszer- és pénzadományokat gyűjtve, hogy ezzel vészeljék át a telet.

Szent Márton ünnepe csak az 1920-as, 1930-as években vált népszerű fesztivállá. Azóta kialakult az a hagyomány, hogy november 11-én este a gyerekek házról házra járnak, a kezükben saját készítésű lámpással. Közben vidám dalokat énekelnek, és cserébe a lakóktól mindenféle finomságokat kapnak.

Az Amstelveeni Magyar Ovisuli diákjait október 19-én délután várják tökmécses faragásra a Pluktuin Amstelveen (Amsteldijk Zuid 183 b, Amstelveen) bejáratánál. Itt 13:30-kor találkozhatnak a résztvevők, aki pedig később érkezik, azt 14:30-tól a kávézónál várják. A gyerekek a tök és a bele szánt gyertya mellett üdítőt, csipszet, virágokat és meglepetést is kapnak majd. Közben pedig megtanulhatják azt a magyar gyerekverset is, amely kiválóan illik az alkalomhoz:

Tök, tök, tök,

Narancssárga tök!

Kis lámpásom kifaragom,

Bele kicsi mécsest rakok.

Világít most egész éjjel,

Gyermekeknek örömére.