Tanévnyitó a hollandiai magyar iskolákban

HA ŐSZ, AKKOR SZÜRET!

/ Mörk Leonóra /
mork.leonora képe
Megkezdődött a tanév a hollandiai magyar óvodákban és iskolákban, köztük a Hollandiai és Nyugat-Európai Magyar Ifjúsági és Kulturális Alapítvány (StiHon Alapítvány) támogatásával működő intézményekben is. A maarsseni Kincskereső Oskolában szüreti táborral, bállal, különféle izgalmas foglalkozásokkal indították az idei tanévet.
A képekre alma is kerültTábori hangulatSzüreti hangulatbanŐszi csendélet

2024. szeptember utolsó hétvégéjén igazi őszi eseménnyel, szürettel indították az idei tanévet a maarsseni Kincskereső Oskolában. Az intézmény Hollandia legrégibb, 1999 óta létező, és egyik legjelentősebb magyar hétvégi iskolája, ahol háromhetenként szombat délelőtt tartanak foglalkozásokat Maarssenben. Négy osztályban, egy óvodás és három iskolás csoportban foglalkoznak a gyerekekkel, illetve babaklubot is működtetnek három évnél fiatalabb gyerekek és szüleik számára. Kincskereső Oskola mellett az Amstelveeni óvoda és iskola, az Eindhoveni Magyar Iskola és a Hágai Magyar Óvoda, illetve Iskola működik még a StiHon Alapítvány támogatásával.

A Kincskereső Oskola tanévnyitó táborának programját úgy szervezték meg, hogy az élményt adjon a tanulóknak és a szüleiknek egyaránt. A nagy csapatépítő esemény témáját a szüret jelentette, és intenzív kapcsolódási és kikapcsolódási lehetőséget kínált minden korosztálynak. A vendégek pénteken késő délután érkeztek meg az austerlitzi szálláshelyre, ahol meleg vacsora várta őket. A zuhogó eső miatt az estére tervezett, kinti tábortűz helyett a nagyteremben ültek körbe, hogy olyan magyar népdalokat énekeljenek, amelyek őszi gyümölcsökről, szőlőről, szilváról, almáról szólnak. Ezen kívül meghallgattak egy szüreti mesét is, illetve körjátékot játszottak.

Másnap reggel indult az igazi munka, hiszen 30 kg szőlő kipréselése jelentette a feladatot. Mint az igazi szüreten, az első lépést a szemezés jelentette, utána jött a darálás, majd a préselés. A cél az volt, hogy mindenki legalább egy fél pohárnyit meg tudjon kóstolni a saját készítésű mustból, de végül olyan sok lett belőle, hogy még ebéd utánra is jutott belőle. A gyerekek emellett a szomszédos erdőben szaladgálhattak és játszhattak, vagy odabent próbálhatták ki, milyen szép csendéletet tudnak festeni. A fő motívumokat egy szép őszi gyümölcstál adta, de virágkosár és egy kis fahordó kerülhetett a képekre.

Ebéd után színes szalagok kerültek elő, és a lányok sorban állva várták, hogy elkészüljön a gyönyörű, szalagos fonott frizurájuk. A fiúk közben az udvaron próbálták ki az íjászatot. Késő délután kezdődött a szüreti bál, tánccal és játékokkal. Ezzel zárult a szombati szervezett program, amit vacsora után szabad foglalkozás, társasjáték, színezés, könyvlapozgatás az olvasósarokban követett.

A vasárnap délelőtt újabb izgalmas programot kínált, mert fonalképek készültek, stílusosan olyan őszi motívumokkal, mint alma, körte, gomba, makk. A kisebbek marcipánból gyúrhattak őszi gyümölcsöket. A jó hangulatú tábornak lesz még folytatása.