A Liliom Néptáncegyüttes sikere a világot jelentő deszkákon

/ Dányi Eszter Anna /
danyi.eszter.anna képe
Ösztöndíjas tevékenységemnek hála igen erősen a szívemhez nőtt két észak-argentin kisváros, Villa Ángela és Coronel du Graty. Utóbbi helyen 2024. szeptember utolsó hétvégéjén léptek fel a két város magyar néptáncosai az első alkalommal megrendezett Peña Folklorica kulturális rendezvényen.
A hölgyekAz urakCsoportkép a polgármester úrralA produkció

Az esemény remek célt szolgált a helyi tánccsoportok bemutatkozására. A Coronel du Gratyban működő Liliom Néptáncegyüttes igazi kuriózumnak számított a fellépők listáján, ritkán hallhat ugyanis a közönség magyar népzenét, ismerhet meg egy az argentin néptánctól merőben eltérő stílust. 

Két produkciót is láthattunk tőlük. Először egy szatmári egyveleggel hangolták a nézőket a magyar néptáncra, majd a legsikeresebb dunántúli zenékre ropták a táncosok, akiket óriási tapssal jutalmaztunk. Libabőröztető élmény volt látni a sikerüket. 

Az argentin emberek kedvességéről és vendégszeretetéről alkotott pozitív véleményem erősítette Coronel du Graty polgármestere, Oscar Dario Dalmasso is. Öröm volt ez alkalommal megismerni és látni, milyen jó kapcsolatot ápol az ottani magyar egyesülettel. 

Nem maradhatott el a tombola és a programot lezáró koncert sem. A banda a legkitartóbbak számára hajnalig játszotta a legkedveltebb argentin dallamokat, táncba hívva az addig passzívan jelenlévőket is. A Peña Folkloricán való részvételem egy újabb nagyszerű tapasztalat, amire még sokáig emlékezni fogok.