II. Törőcsik Mari magyar filmfesztivál

/ Csadi Zoltán /
csadi.zoltan2024 képe
Második alkalommal rendezték meg a Törőcsik Mari Magyar Filmfesztivált Torontóban, amelynek díszvendége Koltai Lajos volt, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, Oscar-jelölt operatőr, rendező. A kulturális esemény programjában 6 nagyjátékfilm, 3 rövidfilm és 1 dokumentumfilm szerepelt.
Filmfesztivál_1Filmfesztivál_2Filmfesztivál_3Filmfesztivál_4

A Mesterjátszma, a Lefkovicsék gyászolnak, a Déryné, hol van?, a Semmelweis, a Kojot négy lelke és az 1968 – Egy szerelem rekonstrukciója című film mutatkozott be szeptember 27-29. között a torontói magyar filmfesztiválon, a Carlton Cinemában. A megnyitó ünnepségen az ontarioi magyarság jeles tagjai is képviseltették magukat és szervezeteiket. Az esemény programját KCSP ösztöndíjasként jómagam konferáltam. 

Idén már másodszor rendezzük meg a filmes szemlét, boldog vagyok, hogy velünk van Koltai Lajos, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, Európai Filmdíjas és kétszeres David di Donatello-díjas, Oscar-jelölt operatőr és filmrendező, akit fesztiválunk névadójához, Törőcsik Marihoz, közeli barátság és szakmai kapcsolat fűzte.  – mesélte a fesztivál igazgatója, Bánfalvi Laura.

A három napos fesztiválon az alkotásokat magyar nyelven angol felirattal láthatta a közönség, a szombati napon Koltai napot tartottak, ahol a Semmelweis mellett Koltai korábbi operatőri munkája, Törőcsik Mari főszereplésével, a Déryné, hol van?  került bemutatásra. A filmért Törőcsik Mari megkapta a legjobb színésznőnek járó díjat Cannes-ban.

Nagy örömömre szolgál, hogy Magyarország Ottawai Nagykövetsége támogatásával a meghívásomra érkezik idén a Törőcsik Mari filmfesztiválra Koltai Lajos – nyilatkozta Dr. Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete.

Baska Barbara rendező, Csáky Attila producer és Juhász Anna irodalmár is részt vettek a szombati dokumentumfilm vetítésen és az azt követő közönségtalálkozón.

A fesztivál programjában külön figyelmet fordítottak a szervezők a fiatal filmes alkotók munkásságának elismerésére és támogatására. Az erre a célra alapított díjat Gilad Levy filmrendező Repercussions című alkotása kapta.

A fesztivál közönségdíját – Pogány Gábor Benő szobrászművész szobrát –  a közönség által legjobbnak szavazott film, Koltai Lajos alkotása, a Semmelweis című történelmi játékfilm nyerte.