Cuyahoga folyón kanyarogván

Kenutúra a clevelandi cserkészekkel

/ Vágvölgyi Zsófia /
vagvolgyi.zsofia képe
2024. szeptember 21-én, szombaton a clevelandi cserkészek egy része a Cuyahoga folyó partján pihenhette ki a hétköznapok fáradalmait. A játékos feladatokat követően vízre szálltunk és evezőlapátot ragadva élveztük a folyó egy csendesebb szakaszát.
CserkészfoglalkozásCserkészfoglalkozásCserkészfoglalkozásKenuzás

A szokatlanul kellemes kora őszi, meleg, már-már nyári időjárást kihasználva, a péntek esti Edgewater Parkban töltött tábortűzzel záródó alakuló cserkészgyűlést követően szeptember 21-én, szombaton a Cuyahoga folyó mellett töltöttem a napot a clevelandi cserkészek egy kisebb lelkes csoportjával.

Reggel 10 órakor érkeztünk a Hi Camp nevű kajak és kenukölcsönzőhöz, ahová szép lassan megérkeztek a gyerekek is. Az egész napos programot a folyóparton kezdték az örsök különféle cserkészethez kapcsolódó feladatokkal, forgószínpad szerűen váltva egymást az állomásokon. Az állomásfőnökök vezetésével a kiscserkészek játékos formában gyakorolhatták az égtájak megállapítását a Nap mozgásából, egymással versenyezve cserkészettel és Magyarországgal kapcsolatos kérdésekre igyekeztek minél gyorsabba, de helyesen válaszolni, valamint a sátorfeszítő csomó tökéletes alkalmazása mellett próbáltak egy botot egyenesen tartani három kötél kifeszítésének a segítségével. Játékos formában, szinte észrevétlenül tanították meg nekik Magyarország nagyobb földrajzi tájainak elnevezéseit, a tájékozódás fortélyait és a biztonságos sátorállításához elengedhetetlen csomó alkalmazását.

A jól megérdemelt, könnyed ebéd után magunkhoz vettük a mentőmellényeket és az evezőket, majd busszal átmentünk a kiindulási pontra. Két-három fős csapatokba verődve kenuba pattantunk és egy közel hét mérföld (kb 11,3 km) hosszú szakaszon eveztünk le Cleveland legnagyobb folyóján, a csodálatos környezetben fekvő Cuyahoga folyón. A gyerekek a csoportvezetők által közrefogva evezhettek együtt a sekély folyón. Áthaladásunkat több helyen kidőlt fák nehezítették, de ügyesen lavírozva, gond nélkül áthaladtunk ezeken a szakaszokon is.  A csapatmunka, az egymásra való odafigyelés itt is elengedhetetlen része volt a szórakozásnak. A túra végeztével napbarnított bőrrel, kicsit fáradtan, de annál boldogabban másztunk ki a kenukból. A lélegzetelállító környezetet egy fotó sem adná vissza, bár bevallom őszintén a telefonom épsége érdekében nem is túlzottan erőltettem a folyó közepén való fotózgatást egy imbolygó kenu elejében ücsörögve.